Saturday, 25 June 2016

Memantau Telefon Pintar Anak Dari Jauh

Sumber gambar : Google Image
Hello people!

Semalam saya ternampak iklan aplikasi yang bermanfaat terutama untuk ibubapa yang mahu memantau penggunaan telefon pintar/ipad anak-anak. Aplikasi yang dibangunkan oleh syarikat Parentsware Inc. ini pada saya sememangnya terbaik dan wajar digunakan selagi anak-anak berada dibawah 18 tahun, kita sebagai ibu bapa patut tahu dan mengawasi penggunaan telefon pintar/ipad mereka. Seperti yang kita sedia maklum, dewasa ini, terdapat banyak kes-kes jenayah yang melibatkan kanak-kanak yang kian terdedah dengan dunia sosial alam maya dan yang terkini adalah kes pedophile. Ibu bapa berperanan untuk mengawasi penggunaan laman sosial seperti facebook dan wechat kerana dibimbangi aplikasi ini boleh mendedahkan mereka dengan dunia luar tanpa had sekiranya tiada pengawasan yang sewajarnya. Gambar peribadi tidak seharusnya didedahkan secara terbuka, malahan pemilihan rakan di laman sosial juga perlu dipantau. Pada pendapat saya, kanak-kanak seawal umur 7 tahun sudah boleh dididik dan diberi pendedahan tentang bahayanya mengenali 'strangers'!

Berbalik tentang aplikasi tadi, dikatakan aplikasi ini boleh mengawal penggunaan telefon bimbit/ipad anak-anak dari jauh.. Ala-ala remote control gitu! Ibubapa boleh mengehadkan penggunaan dengan memperuntukkan masa yang dirasakan sesuai dan apabila sudah cukup masanya, telefon anak akan terkunci! Menarik bukan.. Selain itu, ibu bapa juga boleh set jadual waktu belajar, telefon/ipad akan terkunci dengan sendirinya mengikut jadual belajar yang telah ditetapkan oleh ibu bapa. selain mendisplinkan anak-anak, hal ini diharapkan dapat membantu mengurangkan risiko mereka untuk terjebak dengan perkara-perkara yang tidak sihat. Paling menarik, ibu bapa juga boleh 'block' penggunaan wifi dan internet, jadi bukan kata facebook, segala bentuk aplikasi yang menggunakan internet seperti whatsapp, wechat, permainan online dll secara automatiknya akan terputus sehinggalah ibubapa memberi kebenaran untuk mereka menggunakan telefon semula. Ibu bapa juga boleh 'block' penggunaan aplikasi di telefon/ipad anak-anak. Great!

Baiklah.. Bagaimana caranya untuk mendapatkan aplikasi ini? Untuk pengguna Apple, boleh download aplikasi OURPACT dari Appstore. Aplikasi ini adalah percuma! Boleh rujuk video dibawah untuk info lebih lanjut. Selamat malam semua!


PDP: 2 Aplikasi 4D yang kebaboom!







Assalamualaikum! Terlebih dahulu saya nak ucapakan selamat menjalani ibadah puasa kepada readers yang awesome semua ya! :)

Sudah lama jari-jemari ni tidak memetik keyboard. Sibuk sangat katanya.. Hiks.. Bukan apa, bila kita menulis pastinya kita mahukan sesuatu yang berkualiti untuk para pembaca. Untuk menghasilkan tulisan yang ada 'content' dan tidak melalut, perlukan masa, komitmen dan yang paling penting mood mesti ada.. Alasannnnn.. :D

Hari ini saya nak share tentang aplikasi 4D yang memang menarik dan sangat-sangat sesuai untuk digunakan dalam PDP. Asalnya ia dikongsikan oleh rakan saya, Steven, jauh nun di Indonesia. Beliau membuat demo yang mana saya merasakan sangat menarik dan setelah mencubanya di kelas, saya rasa perkara ini patut diviralkan!



Bagaimana gambar seekor gajah yang kaku di atas sehelai kertas A4 boleh bertukar menjadi seekor gajah yang besar (just like real one!), 4D, boleh bergerak-gerak sambil mengeluarkan bunyi seolah-olah ianya hidup! Frankly, bukan murid-murid sahaja yang teruja, guru-guru pun turut seronok mencuba teknologi ini. Kagum!

Inilah kesan teknologi dalam kehidupan seharian kita. Teknologi ini dipanggil AR atau 'Augmented Reality'. Dah tak perlu nak pergi zoo lihat haiwan. Even dalam zoo pun murid tak dapat tengok secara jelas rupa dan tekstur tubuh haiwan sebab semuanya berada jauh di dalam sangkar kaca. Teknologi ini membenarkan kita melihat seolah-olah ia benar-benar berada di depan mata.

Bagaimana kaedah untuk mendapatkan aplikasi ini?
Pertama, anda perlulah download dalam tab/telefon pintar, aplikasi ANIMALS 4D yang boleh didapati di playstore / appstore.
Kedua, print gambar demo (gajah) yang diberikan secara percuma di sini
Ketiga, on aplikasi ANIMALS 4D tersebut di telefon anda dan scan gambar gajah yang sudah di print itu.
Tadaaaa... seekor gajah yang besar akan muncul dihadapan anda. Eye trick sangat! :D
Untuk mengambil gambar, anda bolehlah ber'posing' berhampiran dengan kertas gambar gajah tadi, dan klik butang untuk mengambil gambar. Hasilnya, gajah tadi akan berada bersama anda di dalam gambar!

Okay, next! Terdapat satu lagi aplikasi seumpama ini yang membekalkan berpuluh keping gambar secara percuma! Apa yang anda boleh buat ialah, pergi ke laman www.quivervision.com dan download lah sebanyak mana gambar yang anda kehendaki. Kemudian, print dan perbanyakkan untuk diberikan kepada murid-murid. Minta murid-murid warnakan gambar dengan cantik. Download aplikasi 'Quiver' dalam telefon bimbit anda. Apabila murid sudah siap mewarna, hidupkan aplikasi dan halakan pada gambar yang diwarnakan itu. Wallaaaa! Gambar tersebut akan bergerak dengan cantik... Kalau masih tak faham, boleh tonton video di bawah.. Tak sabar nak surprise kan murid saya nanti! :)




Projek Cikgu Syuhaimi - Quiver
Projek Cikgu Hasmardy - Quiver
Sejak saya post tentang aplikasi 4D ni di page GEG Ipoh semalam, ramai kawan-kawan saya yang mencuba. Ternyata, memang tidak menghampakan! Yeahh.. this is how I inspire people! Jom try!


Download : Lembaran Mewarna QUIVER Untuk Hari Merdeka 2017

Nota Kaki : Saya memang kaki viral! Hak hak hak..  :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...