Saturday, 24 September 2016

Modul Bahasa Inggeris Question 21 - Social Expression

Pejam celik pejam celik, sedar-sedar dah nak habis dah bulan September. Beberapa bulan lagi sudah menginjak masuk ke tahun 2017 pula. Alhamdulillah, sempat saya siapkan modul untuk murid saya. Bukan apa, takut nanti saya terkejar-kejar yang mana nak mengejar silibus, dengan kerenah murid yang macam-macam, bebanan tugas-tugas yang diperuntukan.. Perghh.. tak boleh nak bayangkan. Modul yang saya bina ni adalah bertujuan untuk memastikan murid-murid saya dapat mencapai 6 markah penuh dalam soalan 21, kertas 1. Target full marks terus! Target mesti tinggi, dapat tak dapat belakang cerita kann! Hehe.. Soalan berbentuk social expression, memberi respon dalam perbualan, agak sukar bagi murid-murid yang tidak biasa bercakap menggunakan Bahasa Inggeris. Puas saya memikirkan cara bagaimana untuk melatih mereka menjawab soalan 21 itu. Yelah, murid-murid saya rata-rata dari keluarga yang sememangnya bercakap menggunakan Bahasa Melayu. Akhirnya, saya terfikir untuk membina modul khas untuk mereka. Ya, khas untuk anak didik saya!


Saya mula kumpulkan bahan-bahan. Saya fokuskan kepada satu bahagian sahaja iaitu Question 21. Terus terang saya katakan, mencari bahan bukanlah mudah. Menyelak sehelai demi sehelai mencari yang terbaik.. yang mudah.. yang sesuai.. memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Mengedit, crop, copy, paste, scan dan macam-macam lagi perlu dibuat semata-mata untuk compile kan soalan-soalan tu. 43 mukasurat, 243 soalan, perghhh.. Usaha memang dah ada, cuma nak 'ON' kan sahaja dalam kelas. Saya berdoa semoga murid-murid saya tak dapat banyak, dapat sedikit pun jadilah.. Bak kata orang putih, half a loaf is better than none. :)  Rasa macam nak buat modul lagi. Tapi.. mampukah saya? Huhu..

Nota kaki: Barulahku tahu betapa hazabnya membuat modul.. It's not easy! ;D

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...