Monday, 28 November 2016

Kandungan Fail Ringkasan Mengajar 2017



Hai semua!

Apa khabar? Dengar cerita kawan-kawan yang di KL dah dapat tablet dan smartphone Altitude PERCUMA! Wahhh... meriah! Hehe.. Cikgu di Perak masih setia menanti, harap-harap awal tahun depan dah boleh petik-petik smartphone baru. LOL!

Okay, walaupun belum terima smartphone atau tab free tu, saya masih mahu mengekalkan momentum dan dah pun mula mempersiapkan diri untuk menghadapi tahun 2017. Doakan tahun 2017 ni lebih baik dari tahun ini tau! Saya dah settle kan cepat-cepat urusan kerja ni, senang nak merancang percutian pulak lepas ni.. Ehhh.. Hehe.. Sebenarnya, Guru Besar saya minta tolong saya bantu buatkan template isi kandungan Fail Ringkasan Mengajar untuk kami warga sekolah gunakan pada tahun depan. Oleh kerana tapak lama sudah ada, saya hanya edit sedikit untuk mencantikkan dan nampakkan sedikit kelainan, so that tak la jemu mata ni memandang.. Maklumlah, Fail Ringkasan Mengajar ni sebenarnya 'nightmare' untuk saya, so, kena la buat cantik-cantik, supaya fail ni jadi tertarik menarik dan kebaboom untuk saya hadap sepanjang tahun 2017 nanti.. Ambik mood katanya... Kikikii.. :D

Since ''produk'' saya yang sebelum ni ada ramai yang complain tak dapat display font cantik yang macam saya gunakan, jadi kali ni, saya save file ni menjadi format gambar. Terdapat beberapa muka surat yang boleh diedit yang saya save kan dalam format 'doc'. Jadi, kalian hanya perlu taip dalam text box yang telah disediakan.

Antara kandungan yang ada di dalam fail ialah:-
1) Muka depan
**Untuk edit logo dan nama sekolah pada muka hadapan, sila lakukan proses 'crop' ya.. dah crop dan buang logo sekolah sedia ada, boleh 'insert' logo serta nama sekolah cikgu. Kalau nak pakai logo sekolah saya pun boleh, mehh laa masuk sekolah saya... Theheee... :D
2) Takwim Persekolahan 2017 - Saya buat mengikut takwim Kumpulan B ya..
3) Cuti Am 2017
4) Jadual Waktu Persendirian
5) Jadual Waktu Kelas
6) Senarai tugas
7) Maklumat Guru
8) Visi KPM
9) Misi KPM
10) Visi Sekolah Saya 
11) Misi Sekolah Saya
12) Rancangan Pengajaran Tahunan 2017 
13) Rancangan Pengajaran Harian 2017
**Boleh download tapak RPH versi BM, BI, Arab dan Jawi di Tapak RPH Raihan Jalaludin 
14) Lembaran Markah Murid
15) Senarai Nama Murid
16) Senarai Buku Rujukan
17) Penyeliaan, Pertemuan dan Perbincangan Professional
18) Catatan
19) Tarikh penghataran Fail Rekod Mengajar Untuk disemak oleh Guru Besar - Setiap Jumaat
20) Template kosong untuk cikgu-cikgu guna bagi memasukkan visi/misi sekolah, kot nak buat cover depan ke.. apa-apa tambahan..
21) Ini SPECIAL! Saya sertakan sekali File Font cantik - Beyond the Mountains yang saya gunakan tu.. download dan install dalam laptop anda, kemudian anda boleh edit cover page atau apa-apa sahaja dengan menggunakan font yang sama seperti saya gunakan tu.. Wallaaa.. :)


***Atas permintaan ramai, saya bantu buatkan Takwim persekolahan dan jadual semakan Fail RPH untuk kumpulan A. Untuk download, klik pada link dibawah.

Kumpulan A

TERKINI : Download Partition Mingguan Untuk RPH anda VERSI BM & BI

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jangan lupa kongsikan juga dengan kawan-kawan yang lain ya.. Subscribe blog saya, masukkan email anda untuk subscribe di ruangan tepi sebelah kanan untuk anda mengikuti blog saya. Bila dah subscribe, setiap kali saya menulis, anda akan menerima email dari saya secara automatik! Jangan lupa klik butang 'Subscribe' sekarang! Happy holidays!~

Thursday, 17 November 2016

Jom Tunjuk Kuasa 'Super Power'



Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Dah lama rasanya tak menulis entry. Hujung-hujung tahun macam ni, cikgu-cikgi macam saya ni memang teramatlah sibuk. Banyak betul benda yang perlu diselesaikan... Sejak Oktober lagi, memang dah macam lipas kudung, menguruskan hal peperiksaan, tanda kertas exam, streaming class murid-murid, menguruskan pelbagai acara penting di sekolah, hari kanak-kanak, hari anugerah cemerlang dll. Phew! Beginilah selagi bergelar guru! :)

Minggu lalu, beberapa orang rakan saya yang gilakan teknologi telah menyertai Deep Learners 2016 yang telah dianjurkan di Nexus International School, KL. Macam-macam benda baru yang mereka pelajari. Rugi pula rasanya tak pergi ikut sekali. Apa pun saya bersyukur kerana mereka sudi untuk berkongsi beberapa ilmu yang saya anggap menarik untuk saya kongsikan pula di sini.  

Saya yakin, memiliki kuasa 'Super Power' pastinya menjadi satu impian kepada anak-anak didik saya terutama yang lelaki. Walaupun hanya olok-olok, tapi pastinya mereka sangat teruja apabila mereka melihat rakaman video diri mereka sedang menunjukkan 'super power'. Caranya tersangat mudah! Pertama sekali anda perlu memuat turun aplikasi 'Super Power' dari App Store. Kemudian, ikut arahan yang diberikan dan rakam aksi murid tersebut menggunakan telefon/tab anda. 


Yayyy! Pagi tadi saya dah cuba dengan murid-murid saya. Memang ohsem! :D At least, dah dekat-dekat nak tutup sekolah ni, ada la juga sesuatu yang menyeronokkan mereka. Bukan mereka je yang seronok, cikgu pun seronok juga! Haha.. 

P/S : Memetik kata-kata Dr. Bilal Philips, 'One day, you'll be just a memory for people. Do your best to be good one!' Siapa dia ni? He's my idol. :) Bye!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...