Sunday, 31 December 2017

10 langkah Untuk Menjadikan Dokumen PDF Sebagai Apps Android yang Percuma


Assalamualaikum gaise!

Semua bersemangat nak ke sekolah eh... Heheheee... Selamat kembali ke sekolah, cikgu! Nasib baik saya ada sehari lagi cuti... Sempatlah nak cover buat apa-apa yang masih belum settle. Ini post terakhir untuk tahun 2017, saya nak kongsikan bagaimana anda dapat menukar dokumen PDF menjadi Apps Android. Gempak gila kannn! Hahahaha... Hi-tech sangatttt! 

Sebenarnya tahun ni saya diberi mandat untuk menyelesaikan dua tugas penting iaitu penyediaan jadual bagi semua guru untuk tahun 2018 dan juga pembinaan buku pengurusan dan takwim sekolah 2018... Perghhhh... Barulah saya tahu betapa hazabnya nak buat buku takwim ni heh... Haduii... Banyak kali perlu diubah sana sini... Memang memeningkan. Tapi apa pun alhamdulillah, siap juga tugas saya... Syukur!

Okay, tahun lepas walaupun saya tidak terlibat dalam pembinaan buku pengurusan dan takwim sekolah ni, saya request softcopy dari penolong kanan saya untuk saya jadikan e-book dan saya embed kan ke dalam dashboard Frog VLE Sekolah saya... So, selain buku hardcopy yang kami terima, cikgu-cikgu sekolah saya boleh mendapatkan buku pengurusan dan takwim sekolah 2017 dari dashboard sekolah jer... So kami memang tak ada masalah nak akses di mana-mana pun... Sebab sentiasa ada dalam Frog VLE. :) Saya nampak tahun 2018 ni ramai admin Frog yang masukkan Takwim sekolah dalam Frog, baguslah! Saya memang dah buat dari tahun lepas lagi... Memang memudahkan sebab tak payah nak usung buku tu ke rumah... Kat rumah tengok via Frog je... Hehe... Tahun 2018 juga, saya akan teruskan benda sama, masukkan ebook buku pengurusan dan takwim ni dalam laman Frog VLE sekolah saya, insyaAllah... 

Since buku pengurusan dan takwim sekolah 2018 kali ni di bawah tanggungjawab saya (Pentadbir sekolah saya terlibat sama dalam menetapkan pembahagian tugas guru-guru), jadi saya fikir saya nak permudahkan lagi supaya semua guru-guru dapat menggunakan buku tersebut di mana-mana sahaja walaupun tanpa internet. Bagaimana caranya? Ya... Caranya adalah dengan mewujudkan aplikasi android yang membolehkan guru-guru download Apps tersebut dalam tab mahupun telefon mereka. Mereka hanya perlukan internet semasa men download apps sahaja. Selepas apps tersebut sudah termuat turun dalam telefon/tab mereka, mereka boleh membuka aplikasi tersebut walaupun tiada akses internet. Wow! Haha... 

Okay sebelum saya pergi dengan lebih lanjut lagi, suka saya menerangkan bahawa apps ini adalah totally percuma. Apps ini juga adalah serasi dengan telefon/tab android sahaja. Sekiranya guru-guru yang menggunakan produk apple, minta mereka download dalam tab/telefon yes Altitude yang mereka dapat percuma tu! Haaaa... gitewww... Hahaaha... So, tiada alasan! Yelah, sebelum masalah timbul, lebih baik kita fikirkan jalan penyelesaiannya awal-awal kan... Hehe... Okay bagaimana pula jika ada perubahan dalam buku pengurusan tu? Anda sebagai pentadbir apps, anda boleh remove apps tersebut dan create baru, atau, anda boleh edit sahaja, delete fail pdf lama dan upload kan yang terkini... (Yang ni saya belum pernah cuba ya... Saya tau kaedahnya tapi belum pernah mencuba!) Setiap ada perubahan, elok jika labelkan juga Apps dengan V1, V2 dan seterusnya. V tu version ye... hehe...

Cara-caranya:-

1) Sediakan Bahan dalam bentuk PDF (Buku Pengurusan dan Takwim Sekolah misalnya)

2) Kemudian, pergi ke laman http://www.appsgeyser.com

3) Daftarkan akaun 

4) Okay dah settle semua pendataran, klik pada CREATE APP

5) Klik pada HTML, Text, PDF



6) Kemudian Klik pada CREATE NOW - PDF Tab


7) Klik upload File



8) Masukkan Nama APPS korang tu... klik next, Deskripsi, next, icon pilihan

9) Klik CREATE

10) Yay! Dah siap! Copy dan berikan link / QR Code tu kepada rakan-rakan anda untuk men download apps yang telah dibina. Memandangkan apps ni dibina secara percuma, ia tidak tersenarai dalam google play store ye... So, kalau nak download, memang kena edarkan link dalam kotak merah tu... Saya tutup QR Code dan link apps sekolah saya sebab segan... Taknak lah jadi public pula kan... Hasil kerja saya tak seberapa pun... Huhu... Orait, Let say korang nak apps korang tu tersenarai dalam google play store, ada bayaran dikenakan... Kalau setakat buku pengurusan sekolah ni saya fikir tak perlulah nak masukkan dalam google play store. Cukup sekadar sebarluas link sahaja untuk guru-guru memuat turun aplikasi tersebut kannn! :)


Paparan aplikasi pada tab setelah dimuat turun.

Kalau korang ada modul ke, boleh lah try buat apps macam ni... Hehe.. Curlastttt uolls... Baik, sebelum berakhirnya tahun 2017 ini, izinkan saya memohon kemaafan andai kata ada tulisan dan posting saya dalam blog ini menyinggung perasaan anda, maafkan saya! Doakan kemajuan, kesihatan dan kejayaan saya pada tahun-tahun yang mendatang ya... Selamat menyambut tahun baru 2018. Assalamualaikum! :)

Nota kaki: Kadangkala Allah hantar orang baik dekat kita, sebab kita tak cukup baik... Dan kadang-kadang Allah tarik balik mereka semua, sebab Allah nak tengok, kita jadi baik sebab Allah atau sebab manusia! Deep betul ni... Huhu... Semoga kita semua jadi baik keranaNya ya! Ikhlaskan hati... InsyaAllah...  

Friday, 29 December 2017

10 Tips Persediaan Awal Tahun Untuk Guru Kelas


Hai semua! Dah dapat jadual? Dah dapat buku pengurusan & takwim sekolah? Rasanya semua guru dah terima tugas masing-masing kannn... Hehe... Tahniah ya! Semoga anda semua dapat menggalas tanggungjawab dengan baik tahun 2018 ni... Make sure tahun 2018 lebih baik dari 2017! Gitewww... Hehe... Tak usah kisahkan kes-kes saman guru... Itu kes terpencil. Jangan terkesan sangat kerna ia akan merosakkan minda kita sahaja. Stay positive! Kita dah diamanahkan untuk mendidik anak bangsa, so, just do it! Yeah, I mean do it well ya... Ingat! Tak semua orang layak menjadi pendidik dan hanya orang-orang tertentu sahaja yang dipilih olehNya untuk menjadi guru. Jalankan tanggungjawab dengan baik, semoga Allah memberikan setinggi-tinggi pahala untuk kita semua... Ameen. 

Saya ingin berkongsi pengalaman dan pendapat kepada guru-guru yang terpilih untuk memegang kelas pada tahun 2018 nanti... Ada yang PM saya menyatakan perasaan risau apabila terpaksa menggalas tugas sebagai guru kelas untuk kali pertama. Pesan saya, chill sahaja! Awak hadap je la.. Haha... Takde apa yang nak dirunsingkan, insyaAllah... Saya doakan yang baik-baik sahaja. Semoga Allah permudahkan urusan kalian menggalas tanggungjawab sebagai guru kelas. Guru kelas ni umpama Mak/Ayah murid-murid wooo... Mesti ada sesuatu talent anda yang pentadbir nampak, sesuai untuk jadi guru kelas! Hehe...

Okay, berikut adalah sedikit tips dari saya... Sudilah kiranya untuk membaca ya... Saya sediakan bahan ni jam 4 pagi dengan niat nak membantu seorang rakan saya yang gundah gulana sebab kena pegang kelas... Haha. This post is for you! You know who you are... :)


Pertama, just make sure kelas korang tu bersih... Kalau rajin dan ada modal, cat lah dinding... tukar mood katanya... :)


Kedua, yang ini penting! Korang make sure kerusi meja cukup dan selamat untuk digunakan. Jangan pulak kerusi patah kau biarkan dalam kelas... Nanti tak memasal pulak budak jatuh terlentang! Haha.


Okay, ketiga ni... cara saya... Saya suka pakai fail untuk kumpul segala borang-borang yang dikutip dari murid. Macam-macam borang jadi korang boleh guna separator untuk pecahkan borang-borang tu mengikut tajuk. Selain itu, saya juga gunakan fail poket untuk saya kumpul segala surat ketidakhadiran murid ke MC ke... 


Yang keempat, sediakan senarai nama murid untuk diedarkan kepada guru-guru lain yang mengajar kelas korang... Kalau malas nak taip, sila dapatkan dari APDM atau SAPS ya... Hahahahah...


Kelima, yang ni pun penting... Kan dah cakap tadi, korang ni umpama mak/ayah kepada murid-murid tu. Jadi sangatlah perlu untuk korang dapatkan nombor telefon terkini mereka. Bukan apa, senang kalau ada apa-apa berlaku, korang boleh call je mak ayah mereka ni... Nak wujudkan Whatsapp Group pun bagus... Ni saya share kan tips untuk Whatsapp Group Kelas... 


Keenam, sediakan carta yang relaven untuk tempek kat kelas korang... Kalau nak carta, memang ada banyak dalam blog saya ni, print, laminate, tampal! siap!!! Saya suka konsep simple, saya ambil konsep simple ni dari sekolah cina yang pernah saya bertugas dulu. Mereka tak buang masa decorate itu ini untuk kelas. Memadai dengan benda-benda simple dan relaven untuk kelas, lebih kemas, cantik, mudah, sedap mata memandang! Fokus kita pada PdPC... 

                    Carta Bertemakan Frozen
                    Carta Bertemakan Hello Kitty
                    Carta Bertemakan Boboi Boy


Ketujuh, tampal bahan-bahan yang bersesuaian dengan subjek di papan kenyataan. Kalau rajin, korang laminate bahan-bahan tu supaya lebih tahan lama selain nampak kemas dan cantik. They can be taken from magazines ke, suratkhabar ke, buku ke print ke... tak kisah janji bahan tu sesuai untuk budak-budak kelas tu...


Kelapan, yang ni korang mula lah buat seawal mungkin ye... Make sure kutip semua borang maklumat murid terlebih dahulu, kemudian key in dalam APDM... Ingat! Kalau korang tak key in, kerja ni akan dibawa hingga ke tahun 6... Memang kesian lah kat cikgu-cikgu tahun 6 kena update semua data masa mereka nak sediakan sijil berhenti sekolah nanti... Fuh! Jangan selfish hokehh! Siapkan part korang tau... :)


Kesembilan, boleh tentukan ketua kelas, penolong ketua dan lain-lain jawatan yang difikirkan perlu. Pilihlah murid yang boleh diharap... Mereka ni sepatutnya membantu guru kelas, jangan sampai kau  pulak yang pening nak handle diaorang ni... Hahahahaha... 


Last but not least, sila lah sediakan peraturan kelas... Hari pertama dah boleh baca kuat-kuat dalam kelas supaya murid korang faham... Nyatakan dengan tegas! 

Diharap dengan adanya sedikit perkongsian ini dapat memudahkan sedikit tugas guru kelas terutamanya bagi yang baru nak menggalas tanggung jawab ni buat kali pertama. Ukenduit! Hehehee... Good luck, hokehh...

Nota kaki:  Apabila kita redha dengan sesuatu yang mengecewakan hati kita, maka percayalah Allah akan menggantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak dijangka. #trustAllah

Thursday, 28 December 2017

Tutorial Untuk Membuat Laman Web Sekolah via FrogVLE


Assalamualaikum semua.

Sejak dua menjak ni saya asyik sibuk je dengan kerja-kerja sekolah... Macam-macam nak diselesaikan, maklumlah, nak buka sekolah laa katakan... Pagi tadi baru sempat nak mengemas meja, habuk seinci dah... Huhu... Alhamdulillah, bahan bertimbun untuk di blog kan, tapi... masa pulak takde... Haduii... Kadang-kadang masa ada banyak tapi bahan plak takde... Ujian! :)

Okay, post saya kali ni adalah tentang pembinaan laman web sekolah menggunakan Frog VLE. So, let say korang berhajat nak buat laman web kat frog korang, boleh lah baca tutorial yang dikongsikan oleh Tuan Guru Besar SK Pasukan Polis Hutan, Ipoh, Perak ni... Encik Ismail ni memang sangat aktif dengan FrogVLE dan beliau juga dilantik sebagai Ketua Fasilitator Frog VLE bagi Negeri Perak. Hebat kan?! :) Saya memang kagum dengan kebolehan beliau dalam membudayakan Frog di sekolah sendiri disamping melatih para pendidik di serata tempat menggunakan Frog dan pada masa yang sama maintain sekolah sendiri budayakan FrogVLE! Memang terbaik... 

Berikut adalah nota yang beliau sediakan untuk memudahkan admin mencipta laman web sekolah menggunakan FrogVLE. Bukan setakat cikgu dan murid yang dapat lihat laman web sekolah anda tu, tapi orang awam juga boleh mengikuti perkembangan sekolah melalui laman yang anda bina tu... :)

Download nota dalam bentuk PDF di sini...


Sekiranya anda kekurangan idea, boleh rujuk post saya yang terdahulu tentang apa yang patut diletakkan dalam laman web sekolah anda... Klik Untuk Membaca Post

Sekian sahaja perkongsian saya untuk malam ini, sekiranya anda berminat untuk mewaqafkan sebarang ilmu/bahan berkaitan pendidikan dalam blog ini, boleh hubungi saya ya... 

Nota kaki: "Ada dosa yang tidak terampun dengan istigfar, tetapi ia terampun dengan ujian dari Allah. Ujian juga modal penghapus dosa". - Syeikh Muhd Zainur Asri Bin Hj Romli 
Semoga dosa-dosa kita diampunkan olehNya, insyaAllah... 

Wednesday, 27 December 2017

Pengurusan Kelas : Carta Bertemakan Rockstar Comel


Haluuu gaise!

Saya nak share poster pengurusan kelas bertemakan Rockstar yang comel... Sesuailah untuk murid-murid sekolah rendah, mesti ceria kelas korang... Actually, tema ni tema musikal yang di request oleh one of my FB friends, Irham... Macam biasa, saya buat yang sempoi saja... Tak minatlah yang terlalu complicated. Simple-simple sudah! Hehe... :)

Okay, Kalau korang berminat, bolehlah download dari link dibawah ni ye... Antara kandungan yang ada adalah:-

1) Carta Selamat Datang
2) Birthday Chart
3) Jadual Waktu
4) Peraturan kelas
5) 7 Tips Untuk Berjaya
6) Carta Organisasi
7) Label Subjek Untuk Papan Kenyataan kelas korang


Nota kaki: Lebih baik berbicara jujur meskipun menyakitkan seseorang daripada menipu yang membuatkan seseorang tersenyum. Jadilah hamba Allah yang jujur lidahnya dalam berkata-kata. Tambah-tambah satu kalau dah buat silap tu, mintak maaf je la, susah apa?! 

Saturday, 23 December 2017

PdPC Jawi : Mengajar dan Belajar Jawi dengan Mudah


Assalamualaikum semua. Hai!

Cuti berbaki beberapa hari sahaja lagi sebelum kita semua para pendidik kembali ke sekolah untuk bermesyuarat, membuat persediaan dari segi mental, fisikal dan lain-lain perkara untuk menyambut ketibaan tahun 2018. Saya mengharapkan tahun 2018 akan lebih baik dari tahun-tahun yang sebelumnya... InsyaAllah...

Sejujurnya saya sedang bercuti sekarang ni... Tapi, saya bersyukur saya masih diberikan masa, kekuatan dan kesempatan untuk ber blog pagi ini... Syok gak ber blogging dalam hotel. Hahahaaaa... Syukur... Alhamdulillah!

Baik, hari ini saya ingin berkongsi tentang beberapa perkara tentang jawi. Sebelum saya pergi dengan lebih lanjut, suka saya mengingatkan bahawa saya bukanlah seorang yang hebat dengan jawi. Sekadar tahu membaca jawi sahaja, tak lebih dari itu. Jadi, saya mohon, sekiranya terdapat kesilapan tentang perkongsian saya hari ini, sila maklumkan kepada saya ya supaya saya boleh perbetulkan segera. 


Anda boleh menggunakan aplikasi ini di dalam PdPC. Maksud saya bukan anda yang guna tetapi murid-murid anda... Beri mereka perkataan/ayat rumi dan minta mereka convert (tukarkan) ke dalam bentuk jawi... Aktiviti ini dapat melatih murid-murid untuk menambah pengetahuan dan meningkatkan kemahiran mereka dalam penggunaan jawi. Setakat ini saya memang sangat berpuas hati dengan aplikasi ini. Sangat mudah digunakan! Terima kasih kepada pengasasnya, saudara Nik Muhammad.


Anda boleh mendapatkan pelbagai font jawi di sini... Ia dikongsikan oleh saudara Mohd Zamri Murah. Sebelum download font, anda dibenarkan untuk preview tulisan jawi tu terlebih dahulu.


Download keyboard jawi di sini. Anda boleh membeli sticker untuk keyboard bagi memudahkan anda menggunakan keyboard jawi ini. Jangan bimbang, saudara Mohd Zamri Murah telah pun menyediakan gambar bagi memudahkan anda menampal sticker jawi di atas keyboard sedia ada anda.  


Bunga Jawi ini dikongsikan kepada saya oleh saudara AzizAli AzizMostafa

Cara bermain Bunga Jawi adalah seperti dibawah:-

Pernah lihat Teka Silang kata Jawi?
Mulakan dari ruangan yang hampir dengan nombor sambil menulis ke arah tengah bunga, setiap nombor merupakan permulaan kepada dua patah perkataan:
Satu mengikut arah jam dan yang satu lagi arah lawan jam.
Isi setiap kelopak dengan huruf-huruf hingga seluruh bunga dipenuhi.
________ Peraturan + Petunjuk _________

Perkataan mengikut arah jam dan lawan arah jam yang akan membina sekuntum bunga adalah:-
1. Perkataan yang berlainan tetapi sering digunakan.
2. Kesemuanya sama panjang.
3. Dikawal oleh sesuatu petunjuk untuk membentuk bulatan yang mempunyai huruf yang sama.

_________ Matlamatnya _________

1. Membina lebih banyak perbendaharaan kata yang penting dengan usaha dan masa yang sedikit.
2. Membina sistem ejaan yang betul dengan bantuan rangakaian huruf yang berfungsi mengesan kesalahan dan membetulkan ejaannya.
3. Menekankan perbezaan antara perkataan yang hamper sama bunyinya.
4. Menambah kefasihan lidah dengan bantuan petunjuk.
5. Meningkatkan kecekapan daya ingatan dan kepandaian melalui penggunaan gambar-gambar.
6. Menggalakkan penggunaan bahasa Melayu dalam perhubungan.
7. Memberi kesoronokan kepada semua di dalam dan di luar kelas.
_________
Selamat Mencuba (copy paste dari group telegram Fon Jawi.)
Sekiranya anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi tentang Bunga Jawi, anda boleh join group telegram Fon Jawi.








Yang ini lebih advanced di mana anda boleh mencipta sendiri font jawi atau apa-apa font rumi yang lain. So, kalau anda memang kreatif dan nak uji kemampuan anda menghasilkan font sendiri, bolehlah cuba bina font sendiri di sini ya...


Saya tertarik dengan perkongsian Ustaz Abdul Wahab baru-baru ini dimana beliau telah mengubah suai pen marker mata rata saiz 10mm kepada 11mm... Pen ini popular dikalangan ustaz/ustazah dimana ianya amat sesuai untuk pengajaran yang melibatkan tulisan jawi/khat. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan pen yang telah diubah suai (diraut menjadi mata bersaiz 11mm) tersebut, bolehlah whatsapp beliau di link berikut : http://wasap.my/60193936269 Pen ini terdapat dalam 3 warna asas - biru, hitam dan merah dengan harga RM15/sebatang. Boleh di refill seperti biasa. Mengapa saya katakan pen yang diubah suai ini bagus? Kerana matanya lebih condong dan tulisan akan jadi lebih cantik dan mudah digunakan untuk menulis. 

Sekian sahaja perkongsian saya pagi ini... Semoga perkongsian ini dapat memudahkan anda mengajar jawi disamping dapat meningkatkan kefahaman murid-murid dalam pelajaran jawi. Bye, gaise! 😊

Sunday, 17 December 2017

21 Aplikasi Yang Patut Ada Dalam Tablet / Telefon Cikgu


Assalamualaikum semua!

Selamat berhujung minggu... Apa khabar? Cuti-cuti ni semua sibuk berjalan ke sana sini... Ke korang 'mereput' kat rumah jer... Hahahah... 

Okay, since ramai yang dah dapat telefon Yes Altitude dan juga Tablet Lenovo percuma, saya nak kongsikan beberapa apps yang menarik dan patut korang download simpan dalam phone/tab tu... Sebenarnya ada banyak lagi apps-apps yang FREE, menarik tertarik da' bomb yang related dengan pendidikan, saya tak la senaraikan semua, kalau korang rasa ada apps yang best untuk dikongsikan, share kat ruangan komen ye... supaya orang lain yang baca blog ni dapat manfaat daripada idea yang korang sumbangkan tu... Ilmu yang berguna dan dimanfaatkan, korang dapat pahala tau! 😁

Satu

Aplikasi ini membenarkan anda mengimbas gambar yang mengandungi soalan matematik, secara automatik perkiraan akan dibuat dan jawapan akan dipaparkan sekali dengan jalan kerja! Awesome!


Dua

Aplikasi ini berfungsi sebagai scanner. Anda snap (ambil gambar) sahaja dokumen yang hendak di scan, ia akan bertukar menjadi format pdf atau jpeg... Dokumen yang telah di scan tersebut boleh disebar luas melalui email dan lain-lain media sosial. So, no more scanner besar gedabak! Hehe... Semuanya kat phone/tab saja... Perfect!


Tiga

Aplikasi ini amat berguna untuk semua guru terutama guru Bahasa.



Empat

Aplikasi ini juga berfungsi umpama kamus untuk pelbagai bahasa... Taip atau cakap sahaja, convert terus ke bahasa yang diingini.

Lima

Aplikasi ini adalah untuk menukar perkataan rumi kepada jawi. Yang ni berguna untuk anak-anak juga! :)


Enam
Google Apps seperti sheets, docs dan slides

Aplikasi-aplikasi ini memudahkan anda untuk membina / mengedit dokumen.


Tujuh

Aplikasi ini memudahkan anda mencatat nota penting dan to-do-list... Yang ni memang best terutama untuk orang-orang yang selalu terlupa hal-hal penting... So, catat saja di sini! :)


Lapan

Aplikasi ini dikongsikan oleh sahabat saya, Cikgu Farida dari SMK Trolak, beliau memang guru IT, jadi menurut beliau apps ni semenangnya terbaik untuk berlatih coding - html, php, phyton


Sembilan

Anda tidak lagi memerlukan kalkulator scientific dengan adanya aplikasi ini dalam telefon/tab anda. Ini juga perkongsian dari Cikgu Farida... Terima kasih, kak! Hehe...


Sepuluh

Aplikasi untuk memohon cuti melalui HRMIS.


Sebelas

Aplikasi untuk mendapatkan GL. Setelah menjana GL, print untuk dibawa ke hospital. Ada hospital yang terima jika kita hanya tunjukkan paparan dari telefon. Apa pun bergantung kepada budi bicara petugas dan juga keseriusan penyakit rasanya... Mungkin kalau warded, mesti ada yang printed punya GL. Saya pun tak pasti... Sebaiknya kalau nak selamat, print je lah ye... Tapi kalau kes kecemasan macam asthma ke lain-lain, selalunya hospital tak tolak pun... Mereka terima je pesakit, malah akan bantu uruskan hal GL tu... Nyawa lebih penting, beb! No worries! InsyaAllah... :)


Dua Belas

Aplikasi ini adalah untuk memaparkan tab/telefon anda dalam laptop. Sila baca post saya yang terdahulu tentang Mirroring 360

Tiga Belas

Aplikasi ini sangat-sangat berguna. Boleh dipaparkan atau dikongsikan link dengan pelajar-pelajar.
Terdapat ribuan video-video berkaitan pendidikan yang boleh diakses melalui youtube. Cubalah! :)


Empat Belas

Aplikasi ini membolehkan anda mengedit gambar-gambar acara sekolah. Boleh dikumpulkan dijadikan dalam satu frame jer... Awesome!


Lima Belas

Aplikasi ini FREE tetapi anda perlu melanggan suratkhabar dari portal Berita Harian. Saya memang ada apps ni dalam tab kerana selain membaca surat khabar, saya juga menggunakan soalan-soalan yang diambil dari surat khabar DIDIK... papar je ke laptop atau snap screeshot untuk disimpan untuk kegunaan di lain hari. Hehe... Tapi kalau taknak langgan pun takpe sebab semua guru memang dah diberi akses ke utusan kan... Huhu


Enam Belas

Untuk orang yang tak begitu meminati bidang fotografi macam saya, tapi nak edit gambar cantik-cantik nampak macam guna kamera mahal DSLR, korang guna apps ni... Memang editing yang sangat puuurrrrfect!


Tujuh Belas

Aplikasi ni bagus kerana lengkap dengan waktu solat, azan, Quran, kalendar Islam dan qiblat. Memang terbaik!


Lapan Belas

Aplikasi ini sesuai untuk tab/telefon yang saiz memorinya kecil. Anda boleh transfer gambar-gambar yang disimpan dalam telefon ke google photos.


Sembilan Belas

Aplikasi ni sangat membantu sekiranya anda dihantar ke kursus / mesyuarat di tempat yang anda kurang pasti lokasinya.... Hehe...


Dua Puluh

Aplikasi ini sesuai untuk pentadbir email sekolah... Ala... yang email 1GOVUC tu... hehe... atau pun kalau anda sendiri pun ada email @moe.edu.my pun boleh lah download apps ni bagi memudahkan urusan semak/balas email.


Dua Puluh Satu

Aplikasi ni best digunakan sekiranya ada ada membuat aktiviti dengan murid. Ada elemen gamifikasi juga. Ada dadu, random number, roulette dan macam-macam lagi... Nak tentukan pemenang, lucky draw... Superb! Semuanya best! Explore tau! :)


Pilih dan download lah mana yang dirasakan perlu dan sesuai ya... Selain daripada dua puluh satu aplikasi yang disenaraikan, anda juga boleh download aplikasi seperti edmodo, plickers, kahoot, aurasma, quiver, quizlet, QR Code scanner, dan lain-lain lagi... 

Sekian sahaja perkongsian saya untuk hari ini... Doakan saya untuk terus diberikan ilham dan masa untuk berkongsi ilmu dengan kalian ya... Babai!

Nota kaki: Jangan pernah kisah orang meniru kau. Itu bermakna kau exclusive. Orang tak kan tiru kalau level cap ayam. Faham? 😂
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...