Saturday, 18 November 2017

Borang G - SPBT


Diam tak diam kita telah pun sampai ke penghujung cuti sekolah. Cuti sekolah berbaki cuma beberapa hari. Ada guru-guru yang sudah pun memulakan tugas di sekolah, ada juga yang masih bercuti menghitung hari untuk kembali ke dunia realiti, mendidik murid-murid! Salah satu borang yang penting terutama untuk guru kelas ialah BORANG G (SPBT). Ya, borang G ialah borang untuk mencatat tentang pinjaman buku teks murid-murid. Tak perlu lagi kita menulis nama murid, gunakan cara yang paling mudah, iaitu, copy dan paste senarai nama murid dari data APDM misalnya amatlah menjimatkan masa. Edit senarai nama buku pada borang. Hanya dalam beberapa minit, borang G lengkap diisi kemas dan yang paling menarik, kita boleh print dalam saiz A4! Apa lagi cikgu, jom kita download borang G!
Download : Versi Terkini SPBT G-Pin 4/2000

Makluman terkini (17/11/2017) - Hanya nama dan judul buku sahaja yang dibenarkan ditaip... Nombor perolehan perlu dicatat. (Info dari cikgu Sharifah Aqsyah Al Idrus)

Since ramai yang bertanya kaedah mudah nak kopipes nama murid dalam borang SPBT tu, saya share tutorial ni untuk korang ya... Klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas.


Untuk paste, right click, klik pada paste VALUE... :)


Saturday, 4 November 2017

Dokumen CEFR dan Contoh RPH CEFR Sekolah Rendah


Hai semua...

Minggu lalu saya terlibat dengan Kursus Curriculum Induction CEFR yang dijalankan selama 4 hari di Kolej Kesihatan Ulu Kinta bersama lebih 100 orang guru dari seluruh daerah Kinta Utara. Ini merupakan kali pertama saya menyertai kursus yang berkaitan CEFR ni... Selama 4 hari dari pagi hingga ke petang, kami diberi pendedahan yang cukup detail tentang perjalanan CEFR yang bakal dijalankan di sekolah nanti... 

Berikut adalah catatan penting yang telah saya buat sebagai rumusan kursus sepanjang empat hari yang saya hadiri tersebut... Mungkin catatan saya ini boleh membantu anda mendapatkan serba sedikit pengetahuan tentang perjalanan CEFR ni. Perkongsian maklumat ini disampaikan oleh Puan Asnida Binti Abdullah dari SK Tanah Hitam. Beliau merupakan Jurulatih Kebangsaan untuk CEFR. Rasa agak beruntung sebab dapat maklumat direct dari master trainer... Hehe... Beliau dibantu oleh dua orang jurulatih, Puan Azrin dari SK Perempuan Methodist dan Encik Lai@Michael dari SJKC Kuala Kuang.

1) Hanya buku Super Minds Students' Book sahaja yang akan dibekalkan di sekolah untuk semua murid Tahun 1 dan 2

2) Sekolah perlu putuskan samada murid perlu beli dan guna buku Super Minds Workbook atau tidak. Ini kerana harga buku agak mahal, lebih kurang RM35-38 seunit. Walaubagaimana pun, buku tersebut boleh digunakan selama 2 tahun... (tahun 1 dan tahun 2)

3) Buku Super Minds ini mengandungi 9 unit. Unit 1-4 perlu dihabiskan semasa tahun 1 dan Unit 5-9 perlu dihabiskan semasa di tahun 2

4) Buku teks sedia ada akan menjadi non-textbook resources dan tidak wajib dihabiskan. 

5) PBS masih diteruskan seperti biasa.

6) Untuk peperiksaan, tidak perlu mengikut format UPSR, sebaiknya mengikut format peperiksaan yang menggunakan pelbagai kemahiran seperti 'matching', 'colouring', 'fill in the blanks' dsb. Satu kertas (Paper 1) sudah memadai.

7) Dalam pdpc, guru dibenarkan untuk combine skills misalnya reading dengan writing... listening dengan writing dll...

8) Untuk RPH, guru perlu menulis dua objektif; pertama adalah 'main objective' dan yang kedua adalah 'Complementary objective'.

9) Guru perlu ikut Scheme of Work (SOW) yang dibekalkan.

Anda boleh mendapatkan segala dokumen berkaitan CEFR termasuk bahan pembentangan, SOW dll di link ini...


Semasa berkursus, kami diarahkan untuk menyediakan pembentangan berkumpulan untuk Penyediaan RPH dan kesinambungan pengajaran (sequence of lesson) yang mana penyediaan rancangan mengajar yang berturutan dan saling berkait antara satu dengan yang lain.... Jadi di sini saya ingin berkongsi tiga contoh RPH yang telah saya dan rakan-rakan sekumpulan siapkan pada hari tersebut. Kami menyediakan RPH berfokus kepada language art, listening dan reading. Ketiga-tiga rancangan mengajar ini berkesinambungan dan saling berkaitan (sequence of lesson). Kami pilih topik Pet Show (Rujuk Buku Super Minds)


RPH:- English Year 1
Topic:- Pet Show
Skill : Language Arts
Skill : Listening
Skill : Reading


Sekian sahaja perkongsian saya pada hari ini... Sekiranya anda merasakan perkongsian ini bermanfaat, saya mohon jasa baik anda untuk menyebar luas link blog ini kepada rakan-rakan anda yang mungkin sedang mencari-cari maklumat tentang CEFR ni... Maklumlah, benda baru kan... mesti ramai yang masih kabur-kabur lagi.... Huhu... Selain itu, jangan lupa doakan kesejahteraan dan kesihatan saya dan juga ahli kumpulan saya ya... Heheheee.... Terima kasih! 😇

Nota kaki: Lebih baik berterus terang walaupun menyakitkan daripada menipu dan membuatkan orang tersenyum... I hate liars! KBai... 

Sunday, 29 October 2017

Cara MUDAH Memaparkan Screen Telefon Dalam Laptop TANPA Device Tambahan


Assalamualaikum semua!

Haluuu... Apa khabar? Semalam saya busy dari pagi sampailah ke malam... Ni pun masih busy ber blog... Hehe... Tak habis-habis kan... Ni semua gara-gara kursus seminggu. Terus beku otak sebab terlalu banyak benda yang saya pelajari di sana... Hahahaa... Dengan tempat kursus yang jauh, memang meletihkan. Malam tadi baru ada masa nak update blog... :)

Okay, sebenarnya saya nak berkongsi ilmu tentang bagaimana cara untuk kita paparkan telefon dalam laptop tanpa menggunakan sebarang alatan tambahan untuk mirroring (mirroring device). Best tau! So, lepas ni dah tak payah sibuk-sibuk nak beli chromecast la, screencast la apa la... Hanya gunakan aplikasi sahaja, anda dah boleh jadikan tab atau telefon pintar sebagai alat untuk menjadikan PdPC anda suatu yang memorable dan awesome! 

konon-konon diagram ler ni... Hehe

Kaedahnya sangat mudah. Sambungkan laptop ke LCD macam biasa. Kemudian, connectkan device (tab/telefon) kat laptop tu menggunakan aplikasi Mirroring360! Yang penting laptop dengan device yang nak disambungkan tu mestilah kedua-duanya ter connect pada wifi yang sama. Takde internet pun takpe, janji menggunakan local network yang sama. Ia sangat menjimatkan dimana anda hanya perlu menggunakan laptop sedia ada sahaja. Huhuhuu... Yang penting, laptop anda mestilah sekurang-kurangnya menggunakan Windows 7 dan ke atas. Takde touchscreen pun takpe aihh... dan tak perlu beli wacom pad dan sebagainya.... Laptop anda akan bertindak sebagai Receiver. Jadikan telefon/tab anda tu sebagai tempat untuk anda menulis (sender)... Currlasssttt uolls! Ala-ala smartboard giteww!~ Tak kisah la pakai ipad ke, apple ke android ke atau sekadar ipad China yang cheap-cheap... boleh jerr... Time ni la nak maksimumkan penggunaan henfon YES yang korang dapat free tu! Bagi budak guna pun tak la terasa sangat kan... sebab Free... Amboiihh.... Hahahaa... 

Selain itu juga, anda tidak memerlukan LCD yang high spec dan mahal, guna je apa yang ada di sekolah. Cukup! Di sekolah saya, saya hanya gunakan LCD yang boleh dikatakan agak low spec dan uzur sebab usianya saya rasa dah hampir 10 tahun. Tapi alhamdulillah, dengan apps yang akan saya perkenalkan ni, itu semua tak menjadi masalah. Yes, saya bukan orang kaya nak melabur kat segala benda hi-tech untuk guna di sekolah. Baik beli iphone 9! Eh... iphone 9 dah release ke? LOL... 😂

Pada saya, kita sebagai guru kena bijak mencari solusi agar PdPC kita seiring dengan arus semasa walaupun hanya menggunakan apa yang sedia ada. Barulah kreatif namanya... Kan?! Heheheee... Jangan membazir beli itu ini yang harga ribu riban, yang penting impak kemenjadian murid tu... Nak pakai kat sekolah je punnn kan... Bukan nak pegi buat pameran ICT, kan kan kan? Hahahahah... 

Baiklah let's go straight to the point... aplikasi yang nak saya perkenalkan ni ialah aplikasi Mirroring360 dan saya dah uji beberapa kali, memang bagus dan stabil dari segi connectivity nya... Malah saya rasa ia paling stabil jika nak bandingkan dengan apps mirroring yang lain seperti mobizen, lonely screen dll. Takde putus-putus dan paling best, apps ni ada sediakan versi PRO yang membolehkan anda boleh share screen laptop anda dengan 40 orang lain yang berada dimana-mana sahaja asalkan mereka ada tab/laptop/telefon dan internet. So lepas ni kalau misal kata ada murid yang cuti ke atau cikgu sendiri tak dapat hadir ke sekolah, ni lah solusinya.... Share je screen laptop cikgu dengan murid-murid yang lain. Haaa... best kan! Lepas ni semua pakat ngajar cara PJJ je... Heheheee... Dalam meeting pun boleh guna kaedah ni. Semua tengok screen henfon masing-masing masa Guru Besar dok present kat depan korang! Huhuu... Ada berani? 😈

Bila handphone dengan laptop dah connected kat wifi, on kan apps Mirroring360 tu dah terus boleh digunakan! Kalau pakai iphone/ipad... Anda swipe je screen dari bawah ke atas, kat Screen Mirroring (Air Play) tu anda klik nama laptop anda! Done... Untuk yang guna android lain sikit kaedahnya, anda perlu install apps Mirroring360 Sender. Free je apps ni... boleh download dari playstore. 

Takde one note? PDF Drawboard takde? No problem laah... Download je apa-apa apps yang boleh tulis-tulis, lukis-lukis. Guna je apps apa-apa pun tak kisah, asalkan boleh berdigital ink (tulis-tulis atas phone tu). Apps Memopad pun ok je... boleh letak gambar, nak conteng gambar tu pun boleh! Takde masalah... 

Sekarang saya nak share bagaimana anda boleh dapatkan PRO Version ni secara percuma. Bagus company Splashtop ni, dorang siap bagi kita try 7 hari secara percuma! Pro Version plak tu! Caranya anda tengok kat gambar ya... Cuba korang try test, kalau OK, boleh beli... murah je pun... USD11.99 (+-RM60) je untuk standard licence. Standard licence sebenarnya dah mencukupi untuk kegunaan sendiri. Tak pun, cubalah cari dana makmal komputer, beli satu licence untuk satu PC kat makmal korang... Licence ni seumur hidup kot... murah gilerr! Oh ye... saya tak jual ye, kalau nak boleh beli sendiri di laman https://www.mirroring360.com/ 

**Klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas ye... :)





Lepas dapat code, sila klik START SHARING.
Nanti akan diberi link untuk anda sebarkan kepada penonton screen anda. 






Dan akhir sekali saya nak kongsikan sedikit tips tentang Standard Licence dan PRO Version... Bezanya korang boleh baca dalam gambar dibawah ni... 


Haaa... macam mana? Best tak? Kalau best, apa lagi... sambar la satu licence key Mirroring360 ni dari laman ni... https://www.mirroring360.com/ Lifetime licence kot... baru lebih kurang RM60! Sangat berbaloi! :) Saya dah ada licence PRO, tassabarrr nak buat demo kat kawan-kawan!~ Ngeeee...

Tambahan maklumat saya terima dari Cikgu Khairul DGFX, walaupun tiada wifi di sekolah, anda masih lagi boleh menggunakan teknik hotspot/tethering pada mana-mana device bagi membolehkan penggunaan aplikasi Mirroring360 ini... So, jangan cakap kalau takde wifi kat sekolah tak boleh guna apps ni ye... Ada kaedah lain. Yang penting, kena kreatif dan kritis sikit... macam cikgu Khairul ni... Hehe...

Nota kaki: Allah opens doors in the most desperate times of our life. Doors which have even never existed before. Trust Allah! - Dr. Bilal Philips... InsyaAllah... Semoga segala urusan kita dipermudahkan di dunia dan akhirat... Ameen... 

Thursday, 19 October 2017

Sejarah Tahun 4: Bahan PdPC Dengan Teknik Trex-Square


Matapelajaran Sejarah adalah sangat sinonim dengan kebosanan dan mengantuk! Hahahaa... Entahlah, saya memang tak minat langsung belajar sejarah zaman saya bersekolah dulu. Nasib baik dapat juga credit untuk subjek sejarah... Muahahaha... 

Sekarang, seawal umur 10 tahun, murid-murid dah kena belajar Sejarah. Pening juga kan, macam mana nak bagi subjek yang agak membosankan ni jadi sesuatu yang awesome dan murid-murid sentiasa ternanti-nanti nak belajar Sejarah... 

Baiklah, hari ni kita semua bernasib baik kerana ada seorang lagi pelajar IPG Kampus Sultan Mizan, Hafiz Yatin, yang sudi berkongsi teknik yang beliau telah jalankan untuk kajian pembentangan. Saya jumpa dia ni semasa di International Conference of STEM kat UPSI hari tu. Seorang yang humble dan hmm... boleh dikatakan 'budak baik' juga... hehe... Hafiz juga telah berjaya mendapat dua anugerah emas untuk kajian ini dalam pertandingan inovasi. Pertama dalam Pertandingan Inovasi dan Seminar Penyelidikan Peringkat Kebangsaan IPG Kampus Sultan Mizan 2017 dan yang kedua adalah Pertandingan Inovasi dan Pameran BOS (Blue Ocean Strategy) 2017, peringkat kebangsaan di IPG Kampus Darul Aman. Hebat kannn! I loiikee! Haha... Dia ni merupakan salah seorang presenter yang telah membentangkan tajuk "Meningkatkan Kefahaman Murid Tahun 4 Untuk Mempelajari Topik Kerajaan-kerajaan Melayu Awal Dengan Menggunakan Trex-Square". Kajian ini membuktikan bahawa murid-murid bertambah minat untuk belajar tajuk berkenaan sekaligus meningkatkan kefahaman mereka dan menampakkan peningkatan prestasi dalam menjawab soalan.  


Jika anda berminat untuk menggunakan kaedah PdPC seperti yang Hafiz jalankan, sila download QR Code Trex-Square yang dikongsikan. Kemudian, bolehlah dicetak, digunting dan ditampal seperti dalam gambar dibawah. 

Klik pada gambar untuk paparan yang lebih besar.

Peta tu tak semestinya anda buat sama seperti gambar. Boleh jer kalau nak guna lukisan peta biasa-biasa atau peta yang difotostat atas kertas saiz A3, OK jer... Yang penting QR code tu mesti ada. Gunting code yang diberikan dan tampal pada peta tersebut. Done! Apa pun atas kreativiti anda! :)

Cara menjalankan PdPC menggunakan code tersebut, anda boleh rujuk pada gambar dibawah:-

Klik pada gambar untuk paparan yang lebih besar.

Murid akan mengimbas kod menggunakan telefon bimbit. Aplikasi yang perlu digunakan untuk aktiviti mengimbas adalah samada anda menggunakan aplikasi WECHAT ataupun mana-mana aplikasi pengimbas QR Code (QR Code Scanner). 

Okay, sampai di sini sahaja perkongsian untuk hari ni... Sekiranya ada sebarang pertanyaan, boleh berhubung terus dengan Hafiz Yatin di Facebook ya... Kredit kepada rakan-rakan beliau, Fatini Athirah, Sharmila Balakrishnan, Asyraaf dan Steven yang bersama-sama bekerjasama dalam menghasilkan projek ini... Mereka dibawah bimbingan Dr. Hazlina Bt. Awang Lah... Ok gaise... Bye!

Nota Kaki: Peringatan untuk diri sendiri... Not everyone will appreciate what you do for them. You need to figure out who's worth your kindness and who's just taking advantage. 

Sunday, 15 October 2017

Koleksi Lagu Gamelan dan Instrumental


Hai korang!!!

Malam ni saya nak share koleksi lagu gamelan dan instrumental... Saya dapat lagu-lagu ni dari group telegram Emcee & Pengacaraan Majlis... Kan dah hujung-hujung tahun ni, mesti korang tercari-cari lagu macam ni kan... Untuk majlis Anugerah Cemerlang terutamanya. Group ni memang aktif berkongsi macam-macam teks dan lagu yang seperti ini... Memang best!

Okay, bagi yang berminat, boleh download lagu-lagu ni ye...

1) Zapin Melayu - Ghal

2) Warisan Gamelan Melayu - Perang Manggong

3) Warisan Gamelan Melayu - Geliong

4) Gambuh Menyanyi

5) Ayak-ayak

6) Gendang Silat

7) Pantun Budi

8) Kunang-kunang Mabuk

9) Kenek-kenek Udang

10) Joget Si Pinang Muda

11) Selendang Mak Inang

12) Mega Mendung

13) Medley Jing Kling Nona

14) Joget Pucuk Pisang

15) Damaq

16) Canggung

17) Ayam Didik 

18) Gamelan 1

19) Gamelan 2

20) Gamelan 3

21) Gamelan 4

Okay, ni saja perkongsian saya malam ni... Jangan lupa doakan yang baik-baik untuk saya dan rakan-rakan yang berkongsi bahan dalam blog ni... Hehe... Good night, uolss!

Nota kaki: Peringatan untuk diri sendiri... Appreciate good people. They are hard to find! Baikkk! :)

Menguasai Bahasa Arab Dengan Teknik Bunga Semun


Assalamualaikum semua... Selamat bercuti untuk semua rakan guru! :)

Sabtu lalu, saya telah menyertai International Conference of STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) yang berlangsung di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Selain keynote, terdapat bilik-bilik yang disediakan untuk pembentang membentangkan hasil kajian yang mereka jalankan. Saya join beberapa sesi perbentangan yang terdiri daripada pembentang dalam dan luar negara. Antara tajuk pembentangan yang saya rasakan menarik adalah tajuk yang disampaikan oleh Ustaz Norazman Bin Ahmat Syafri. Tajuk kajian yang beliau sampaikan adalah 'Penggunaan Kaedah "Bunga Semun" Meningkatkan Kemahiran Membaca Huruf Hijaiyyah Untuk Murid Tahun Dua.'  Norazman, yang merupakan pelajar tahun ke-4 di IPG Kampus Sultan Mizan, beliau dibawah seliaan Ustaz Haji Mohammad Kamil Bin Jaafar. Hebat betul, sungguh saya kagumi adik seorang ni... Belum habis belajar dah ada rezeki buat pembentangan di peringkat antarabangsa seperti ini! Bravo!

Selain Norazman, saya juga sempat mendengar pembentangan dari rakan beliau, Ammar Safian, tentang penggunaan popup card dan VR box dalam matapelajaran Sejarah. Saya terlepas satu sesi yang disampaikan oleh adik Hafiz Yatin, yang juga merupakan pelajar IPG Sultan Mizan yang membentangkan sesuatu yang bagus di apply kan dalam matapelajaran Sejarah... Kajian mereka memang mantap! Sememangnya saya sangat kagum dengan kebolehan mereka bukan sahaja dalam melaksanakan kajian, malah, kemampuan mereka menghasilkan projek inovasi yang layak diangkat ke peringkat yang lebih tinggi. And yes, saya baru dapat maklumat yang Norazman berjaya memenangi Inovasi Emas di UKM baru-baru ini. Kalau saya jadi hakim, saya pun akan beri award yang sama sebab saya memang sangat impress dengan projek beliau ni! Hehe...

Apa yang dikongsikan oleh Norazman? Kajian beliau adalah berfokuskan kepada murid-murid tahun dua dalam membantu mereka menyebut huruf hija'iyyah berbaris atas (fathah), bawah (kasrah) dan hadapan (dhommah). Kaedah penyelidikan yang digunakan adalah melalui soal selidik, pemerhatian dan ujian.

Yang menariknya, beliau memilih untuk menggunakan icon emoji 😮😬😗 dalam pengajarannya. Emoji tersebut juga telah diubah warna (ala traffic light gitu, hehe) untuk menampakkan perbezaannya... Lihat gambar dibawah untuk lebih jelas. Dalam gambar juga anda boleh lihat maksud sebenar bunga semun. Selain itu, beliau juga ada membuat olahan kepada buku Iqra' sedia ada kepada Iqra' yang bewarna mengikut warna icon yang digunakan...Jadi, agak mudah untuk murid-murid menguasai teknik bunga semun bila Iqra' nya pun bewarna sama seperti emoji yang digunakan tu... kan! Hehhe... Beliau juga telah membangunkan permainan interaktif bertemakan bunga semun ni... Murid-murid boleh bermain permainan tersebut sebagai aktiviti tambahan selepas sesi membaca Iqra'.


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan CD berkenaan, anda boleh whatsapp terus dengan Ustaz Norazman di talian 011-23164042 atau boleh PM dia direct kat Facebook. Saya memang recommend anda untuk dapatkan CD ni terutama jika anda sememangnya guru Bahasa Arab / Guru Pendidikan Islam. Anda juga boleh gunakan CD ni untuk melatih anak-anak anda yang masih belum menguasai huruf Hija'iyyah. Sekali lagi, tahniah diucapkan kepada pelajar-pelajar IPG Kampus Sultan Mizan yang telah terlibat dalam pembentangan berprestij seperti ini... Keep up the good work! :)

Salah satu kandungan dalam CD...

Berikut adalah gambar bersama teman-teman di International Conference of STEM, UPSI yang sempat dirakamkan... Hebat-hebat dorang ni... Kita tumpang ambik aura hebat dorang je ni... Hehe...



💙💚💛💜💗


Nota kaki: Always remember that you're not everyone's cup of tea. Baiklah... Lesson learned! 

Tuesday, 10 October 2017

Saluran Alternatif Untuk Share Video Selain Youtube


Hai semua! 

Assalamualaikum... Tau tak sebenarnya ada banyak lagi saluran alternatif selain Youtube. Mungkin ada yang dah tahu tentang ini dan mungkin ada juga yang dah biasa tengok dan guna aplikasi selain youtube yang akan saya senaraikan di bawah ni. 

Fungsi dan ciri-ciri aplikasi yang disenaraikan ini mirip dengan youtube. Selain menonton, anda juga dibenarkan untuk memuat naik video yang anda telah cipta untuk tatapan penonton yang lain secara atas talian. Sepertimana yang kita semua sedia maklum, youtube amat menitik beratkan soal originaliti karya yang dimuat naik ke situ. Oleh hal yang demikian, jangan terkejut jika karya anda tidak dibenarkan untuk di 'publish' hanya kerana anda menggunakan lagu yang ada hak cipta. Secara peribadinya saya merasakan hal ini adalah sangat bagus kerana ia mengajar pengkarya untuk berkarya dengan lebih bijaksana disamping dapat mengurangkan isu-isu cetak rompak. Kalau anda perasan, ada banyak juga sesetengah video yang di muat naik ke youtube, tidak dapat diakses. Ini berkemungkinan berlaku apabila youtube dapat mengesan video tersebut mengandungi kandungan cetak rompak. Jadi, cepat je diaorang banned! Hehe... 

Lazimnya apabila anda memuat naik video, anda akan diberi maklum balas tentang isu yang anda hadapi. Pemilik asal lagu atau video yang anda gunakan akan membuat tuntutan samada video anda dibenarkan untuk dimuat naik,  dibenarkan secara bersyarat, dalam kata lain mereka akan memberikan syarat untuk membolehkan anda memuat naik video berkenaan. Sebagai contoh syarat yang diberikan adalah mereka mahukan anda meletakkan kredit dalam video tersebut, meletakkan iklan dll. Syarat tersebut perlulah dipersetujui, jika tidak, anda mungkin berdepan dengan masalah legal yang lain atau video anda akan disekat sepenuhnya oleh youtube. Saya cerita berdasarkan pengalaman saya menghasilkan video untuk sekolah. Ada lvideo klip yang saya ambil, potong dan cantum. Maklumlah, saya bukannya pandai sangat bab video editing ni... Memang level rendah sungguh kalau bab-bab video ni! Hehehee...

Berbeza dengan beberapa aplikasi alternatif yang disenaraikan ini,  syarat mereka lebih 'longgar' dan mudah untuk beginners macam saya upload video yang kebanyakkannya saya ambil dari potongan-potongan klip video termasuk lagu-lagu yang terkenal yang rata-rata mempunyai hak cipta mereka yang tersendiri. Okay, so lepas ni kalau video anda dihalang dari dimuat naik ke  youtube, anda tak perlu risau, masih ada lagi opsyen lain untuk anda berbuat demikian.

Here we go...

1) dailymotion (www.dailymotion.com)
Perlu diingatkan bahawa laman dailymotion ini disekat apabila anda menggunakan internet yang dibekalkan di sekolah. Jadi jika anda bercadang nak menggunakan video dari dailymotion di dalam kelas, adalah lebih baik anda download video tersebut terlebih dahulu. Hanya dailymotion sahaja disekat oleh pihak KPM, saya pun tidak tahu apa sebabnya... Hehe... Video yang hendak di upload mestilah bersaiz kurang 2GB dan 60 minit. 

2) Vimeo (www.vimeo.com)
Yang ni pun antara yang popular dan kalau anda perasan, ramai yang share video dari vimeo ni kat Facebook... Hehe


3) Metacafe (www.metacafe.com)

4) Veoh (www.veoh.com)

Tapi apa pun, youtube tetap terbaik dan paling popular digunakan. Pilihan ditangan anda! Saya gunakan laman alternatif untuk memuat naik video sekiranya youtube tak 'sudi' terima video saya... Hahaha... Untuk carian video, youtube tetap pilihan nombor satu saya! :D

Nota kaki: Life is hard... But not impossible... giteeww! Hehe... Bai gaise. XOXO

Wednesday, 27 September 2017

Dokumen Berkaitan PAK21


Hello everyone! Assalamualaikum...

Dua hari yang lalu, saya di PM oleh seorang sahabat saya yang jauh nun di Sabah, Arisya Adam (Admin Group Facebook yang letopsss! TcherCollection-TC ) bertanya tentang bahan kandungan yang sepatutnya ada dalam Fail Pengurusan Pendidikan Abad Ke 21. Sebetulnya saya sendiri pun takde bahan-bahannya... Jadi apa lagi, bermulalah aktiviti google mengoogle. Hehe... Harap bahan yang saya dapat dari hasil carian menerusi google ni tepat dan boleh digunapakai oleh guru-guru yang sedang sibuk menguruskan fail tersebut. Niat saya sekadar membantu... Sekiranya anda ada bahan lain nak dikongsi, boleh PM tepi saya ye... Nanti saya up kan di sini... Hehe...

Di bawah ini adalah antara link yang saya perolehi melalui carian yang saya rasa amat berguna terutama untuk penyelaras PAK21 di sekolah.

1) Yang ni saya ambil dari laman PPD Pasir Gudang, Johor

2) Modul oleh Pasukan Pemikir Pendidikan Abad ke-21, Institut Aminudin Baki

3) Bahan-bahan ni dari laman Unit Pengurusan Akademik PPD Perak Tengah

4) Bahan ini saya perolehi dari majakir.net


Selain itu, anda juga boleh merujuk pada laman guru-guru hebat berikut untuk mendapatkan contoh aktiviti PAK21, maklumat dan bahan-bahan yang berkaitan... 

6) Laman Cikgu Hailmi (Guru Cemerlang Sains) 

7) Laman Cikgu Herryan Syah (SISC+ PPD Kulai, Johor)
https://www.mudahmengajar.com/

TERKINI!!!! (Update 28/9/2017)

Saya dapat PM dari sahabat di PPD Kinta Utara, Puan Juliana Bt. Shaharum, berkongsi bahan berkaitan PAK21 dari KPM.... Weeeehheeee... Suka! :) Kebetulan beliau sedang membuat perkongsian tentang PAK21 ni hari ni... Jadi, rezeki kitalah... dapat tambah bahan lagi tentang ni di sini... Thank you! 💗💗💗

8) Bahan PAK21
Modul Pembelajaran Abad Ke-21 - KPM

Okay lah... sekian sahaja perkongsian saya pada hari ini... Semoga dengan perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. Babai!

Nota Kaki: The More You Know, The More You Realize You Don't Know. 

Wednesday, 20 September 2017

Tips & Trick : Masalah Paparan Pada Laptop Bersaiz Kecil


Salam...
Seringkali pengguna Laptop bersaiz kecil menghadapi masalah paparan yang tidak muncul sepenuhnya di kaca skrin. Kiranya paparan keluar separuh je... Terutama bila buka laman seperti HRMIS, Frog VLE ke, mesti ada masalah, tak nampak button Next la, tak nampak itu ini dan macam-macam lagi paparan yang tak keluar habis kat screen. Pengguna Netbook 1Malaysia pun tak lepas dari masalah ini... Hehe... Of coz pengguna Netbook 1Malaysia adalah terdiri dari kalangan guru ataupun pelajar sekolah... Jadi lepas ni jika ada rakan-rakan anda yang 'pelik' dan tercari-cari mengapa paparan di skrin mereka tak muncul, gunakan simple hack yang akan saya tunjukkan di bawah ni... Lepas tu nanti, anda bolehlah belakon konon-konon macam hero penyelamat dunia yang datang untuk membantu mereka... Mesti dorang teruja! Huahahaha...

Sebenarnya masalah ni boleh diatasi dengan hanya mempraktikan trick mudah iaitu dengan mengubah saiz paparan sedia ada dari 100% kepada saiz yang lebih kecil misalnya 75%... Sila rujuk gambar. Klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas ya... 

Gambar di atas adalah pelayar Google Chrome... Perkara yang sama boleh dilakukan pada pelayar Internet Explorer (IE) dan juga Mozilla Firefox... Cuma pada IE, tiga titik tersebut adalah dalam keadaan melintang dan di Mozilla Firefox pula, anda boleh klik pada 3 garisan kecil di sudut sebelah kanan... Fungsinya sama sahaja, untuk kita ubah setting, set bookmark dll...

Sekian sahaja perkongsian saya untuk malam ini... Take care, gaise! Good night! :)

Nota Kaki: Majulah tanpa menyingkirkan orang lain... Naiklah tinggi tanpa menjatuhkan orang lain, Berbahagialah tanpa menyakiti orang lain... 

Sunday, 17 September 2017

Frog VLE : 15 Idea Untuk Dashboard Sekolah yang Awesome


Hi gaise!
Assalamualaikum...

Dashboard sekolah adalah umpama laman utama yang lazimnya memberikan gambaran dan imej tentang sesebuah sekolah. Lazimnya pengurus dashboard sekolah adalah terdiri dari Guru Admin Frog atau mana-mana guru yang dipertanggungjawabkan untuk mengemaskini  dashboard akan meletakkan elemen-elemen tertentu bagi menarik minat para ibubapa, guru mahupun murid-murid untuk melawat laman utama selain mendapatkan maklumat-maklumat terkini tentang sekolah.

Baiklah, hari ni saya nak share sedikit tips bagaimana anda boleh tukarkan dashboard sekolah yang 'boring' kepada sesuatu yang WOW! Selain gambar latar belakang yang menarik, anda juga perlu bijak memilih elemen yang patut ada dalam dashboard tersebut. Audience anda adalah terdiri daripada rakan-rakan guru, ibubapa dan juga murid-murid. Jadi, anda patut sesuaikan apa yang sepatutnya ada dalam paparan dashboard sekolah supaya mereka ni mahu melawat dan melihat dashboard tu lagi dan lagi... Be creative! Saya pasti ramai rakan-rakan saya yang juga admin ada idea lain... So, why not anda share idea anda di ruangan komen dibawah! Kita tukar idea kat sini... Hehe...

Apa yang boleh anda letak kat dashboard sekolah anda???

1. Maklumat Sekolah
(Lencana sekolah, Alamat Sekolah, No telefon dsb)

2) Carta Organisasi Sekolah

3) Jadual Guru Bertugas
(Yang ini bagi memudahkan cikgu-cikgu untuk menyemak Jadual Bertugas di mana-mana mereka berada dengan hanya melayari laman frog sekolah.)

4) Dokumen
(Boleh letakkan pelbagai dokumen yang boleh dimuat turun misalnya borang SPBT, Borang RO1, RO2, Template RPH dll dokumen yang dirasakan penting.)


5) Laman Pautan Yang Relevan
(Yang ni untuk menggalakkan cikgu-cikgu untuk hanya login FrogVLE tetapi dalam masa yang sama mereka boleh akses ke laman-laman penting lain seperti APDM, e-penyata gaji, SAPS dll yang berkaitan.)

6) SAPS Ibubapa
(Bagi membolehkan ibubapa menyemak keputusan peperiksaan anak-anak)

7) e-kamus
(Letakkan laman pautan kamus online yang boleh digunakan oleh semua audience)

Cadangan Link :-
Kamus BM-BI, BI-BM - http://www.mykamus.my/translate.php
Jawi Converter - http://www.ejawi.net/converterV2.php
Kamus Bahasa Arab - http://alqamus.moe.edu.my/ealqamus/v4/utama.aspx
Kamus BI-BI - http://dictionary.cambridge.org/
Kamus DBP BM-BM, BM-BI, BI-BI, BI-BM - http://prpm.dbp.gov.my/

8) Al-Quran 30 Juzuk
Boleh guna yang ni... saya dah convert kan jadi bentuk e-book http://online.anyflip.com/qzix/xbio/

9) Jom tonton / Wayang / Movie @ Frog 
Masukkan youtube... tapi sebelum tu anda buat playlist terlebih dahulu... add la cerita-cerita masa kini... kikikii... jadi, bila murid nak menonton, mereka boleh buat pilihan cerita/movie yang dah tersedia dalam senarai... 

10) e-library
Untuk e-library ni, murid boleh buat program Nilam sekali tau... Boleh dilaksanakan dalam kelas semasa PdPC atau boleh minta murid buat semasa di rumah jer... Beratus-ratus e-book percuma untuk mereka baca dan buat Nilam... Ni antara link bagus yang saya jumpa... Kalau anda tahu mana-mana link yang best, share ye dengan saya... :)

Cadangan Link:-
Buku BI - http://www.pdfdrive.net/
Buku BI - https://freekidsbooks.org/
Buku BM - https://www.storyjumper.com/book/index/16008692/BUKU-CERITA-KANAK-KANAK
Buku BI - http://www.kidsworldfun.com/shortstories.php


11) Lepak @ Frog
Bina site Untuk Murid-murid melepak di sini... Gunakan widget wall untuk mewujudkan ruang sembang. Selain itu, anda juga boleh mengadakan ruangan forum untuk murid-murid berbincang hal-hal berkaitan sekolah atau apa sahaja isu yang relevan. 

12) Games @ Frog 
Letakkan pautan-pautan laman permainan yang sesuai untuk murid-murid.

Cadangan Link:-
https://englishflashgames.blogspot.my/
http://www.eslgamesplus.com/crocodile-games/
http://www.eslgamesplus.com/interactive-crossword-puzzles/

13) Jom Lukis
Bina site, embed kan laman http://www.autodraw.com Laman ni best tau! One of Google punya product jugak ni... Tak percaya, cubalah!

14) Gambar Aktiviti Sekolah Sepanjang Tahun
Bina Site, letakkan semua gambar-gambar aktiviti sekolah sepanjang tahun... Murid-murid ni suka kalau tengok gambar mereka ada dalam komputer. Hehe... Mesti mereka tertunggu-tunggu nak tengok gambar terkini, kannn?! :)

15) Ucapan
Bina site, embed kan padlet di situ, untuk murid, guru dan ibubapa tuliskan ucapan mereka sempena sambutan perayaan dll. Selain itu, boleh juga sediakan tapak untuk mereka meluahkan pendapat untuk penambahbaikan... www.padlet.com

Oh ya, ni pun salah satu cara nak bantu tingkatkan KPI sekolah... Yelah, kalau murid boleh buat macam-macam kat dalam dashboard sekolah, tak mustahil mereka akan login selalu kan... Rujuk post saya yang terdahulu tentang 11 Tips Untuk Capai KPI Hehe... That's all for now! Take care, everyone! XOXO

Nota kaki: Untuk anda berjaya, bantu orang lain berjaya...

Tuesday, 12 September 2017

Cara Untuk Ibubapa Mendapatkan ID 1Bestarinet


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Saya nak berkongsi sedikit panduan untuk ibubapa mendapatkan ID 1Bestarinet agar anda dapat melayari laman Frog VLE sekolah anak anda. Saya yakin, ramai yang masih belum tahu tentang ini, sebab tu saya pilih untuk kongsikan di sini. Kalau anda seorang guru yang mempunyai anak yang bersekolah di sekolah kerajaan, bermakna anda akan dapat 2 ID... pertama ID sebagai guru dan satu lagi adalah ID sebagai ibubapa. Untuk guru dan murid, anda boleh mendapatkan ID anda dari Guru Admin di sekolah.



Nanti mesti ada yang tanya saya, di mana nak dapatkan huddle/dongle yes tu... Okay, sila dapatkan dongle atau huddle yes tu dari booth atau kedai Yes la, kat Seng Heng pun ada... Kalau nak murah, cuba cari kat mudah.com kot-kot ada sesapa yang nak jual secondhand. Satu lagi, kalau line Yes ni OK, laju berdesuppp... dan anda rasakan 200MB tu tak mencukupi, bolehlah langgan line Yes... nak topup pun boleh jer... hehe...

Berikut adalah panduan untuk ibubapa mendapatkan ID dan katalaluan 1Bestarinet. Selain itu, disertakan sekali cara bagaimana anda boleh mengaktifkan ID tersebut. Sila klik pada gambar untuk mendapatkan paparan yang lebih baik.













Dengan 200MB yang anda terima tu, cuba google apa aktiviti yang sesuai dibuat dengan data sebanyak itu... setakat nak check email, nak buat carian online, takde masalah rasanya... tapi tak sesuai untuk menonton youtube ye... nak tengok youtube perlu data yang lebih banyak. Untuk sekolah yang ingin mendapatkan bahan ini untuk disebar luas kepada ibubapa, sila klik pada link dibawah.

Download : Nota Interaktif
Download Versi pdf: Nota pdf
Nota kaki: Malam ni takde nota kaki... Not in the mood. Nite!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...