Sunday, 1 April 2018

Mencipta Logo Dalam Tempoh 5 Minit


Hi gaise!

Lama dah hakak tak hapdet blog... Huhuhuuu... Lepas cuti ni macam-macam benda pulak nak dibuat. Tak sempat nak tengok blog sendirik... Huks! Rasa macam tak cukup tangan nak siapkan semuanya. Doakan urusan saya dipermudahkan ya... 😁

Okay, hari ni saya nak share cara bagaimana korang boleh hasilkan logo yang cun hanya dengan menggunakan satu aplikasi yang awesome! Untuk rakan-rakan guru, aplikasi Designevo ni sesuai untuk korang ciptakan logo untuk kelab, persatuan, rumah sukan dll... Bagi peniaga-peniaga pula, korang boleh guna apps ni untuk cipta logo yang unik dan semestinya letuppsss untuk attract customer korang... 

Yang menariknya tentang aplikasi ini, ada banyak pilihan template disediakan mengikut genre yang berbeza. So, kalau nak buat untuk sukan, just pilih je yang berkaitan dengan sukan, memang cun dan sangat senang nak hasilkan wei... Tanpa watermark plak tu! And of coz, it's FREE! Hahahaa... 

Satu lagi saya nampak kalau nak buat aktiviti dengan murid pun boleh juga. Minta mereka cipta logo. Boleh buat pertandingan atau boleh jalankan sebagai aktiviti kokorikulum. Tapi untuk pertandingan, anda boleh sarankan mereka menghasilkan logo sendiri, tak perlu guna template sedia ada. Dengan aktiviti seperti ini, selain memperkukuhkan kemahiran TMK, anda juga boleh terapkan elemen-elemen merentas kurikulum seperti keusahawanan dan kreativiti serta inovasi dalam diri murid-murid anda. Try lah!

Jom tengok caranya...

1) Pergi ke laman www.designevo.com 

2) Boleh mendaftar menggunakan akaun Facebook...


3) Boleh mula membuat pilihan template berdasarkan tema / genre yang dikehendaki.

4) Sekiranya anda ingin mencipta logo sendiri, boleh klik kat START FROM SCRATCH. (Rujuk point ke-7 juga ye... Hehe)


5) Masukkan nama (persatuan ke bisnes ke nama sendiri ke... Hehe) yang dikehendaki... Kemudian, jika ada Slogan atau maklumat, boleh masukkan di ruangan yang disediakan tu... Kalau tetiba masa tu korang blank, tak tau nak tulis apa, boleh tulis kemudian ye... Hehe... So, no worries! :)


6) Boleh mulakan projek korang. Ubahsuai jenis font, saiz, gambar dll. Memang banyak pilihan gambar (icon) dan juga font (Text) yang fancy dan letoppss! Hehe...


7) Yang ni kalau korang nak cipta logo sendiri... Boleh pilih icon, susun cantik-cantik 2-3 icon/shapes untuk dijadikan suatu logo yang awesome! Oh ya, warna icon/shapes dan latar belakang boleh diubahsuai mengikut citarasa anda ya...


Sebenarnya, pada saya aplikasi ini bukanlah terhad untuk mencipta logo sahaja tetapi kita juga boleh cipta clipart kita sendiri dengan syarat kita memiliki BASIC account. Ini kerana BASIC account membolehkan kita save gambar beresolusi tinggi tu dalam format png. (tanpa latar belakang)...

Walau bagaimana pun, BASIC account memerlukan anda membuat bayaran sebanyak $19.99 untuk sekali bayar. Jadi, jika anda sememangnya berminat dengan dunia grafik, memiliki BASIC account adalah suatu bonus untuk anda mengembangkan kreativiti anda mencipta lebih banyak icon, gambar dll dalam format png. Kalau korang nak guna yang free version pun dah okay! Korang masih boleh download hasil karya korang tu dalam laptop walaupun hanya menggunakan versi percuma! Hehehee...



Di bawah ni adalah contoh hasil logo dalam format png. Yang menariknya bila logo/gambar dalam format png. kita bebas meletakkan latar belakang apa pun. Transparent background katanyaaa... Theheehe...


Sekian sahaja perkongsian untuk hari ni... Semoga ilmu yang dikongsikan bermanfaat! Take care, gaise! Babai...

Nota kaki: Friendship isn't about who came first and who you've known the longest. It's about who came and never left!~ 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...