Tutorial & Tips Membina Puzzle Tarsia - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Sunday, 22 April 2018

Tutorial & Tips Membina Puzzle Tarsia


Assalamualaikum.

Hello gaise! Hari ni saya free sket, jadi sempatlah nak ber blogging... ehehee... Saya tertarik dengan aplikasi Tarsia ni dah lama dah... Tapi tak ada masa nak explore. Kebetulan ada waktu free sikit, sempat la sembang-sembang dengan sahabat saya Cikgu Mohd. Ariff sekejap berbincang tentang apps ni... Tarsia ni adalah aplikasi untuk membina puzzle. Kiranya murid menjawab soalan dan pada masa yang sama mereka selesaikan puzzle untuk menjadi bentuk tertentu. Sangat sesuai untuk subjek Matematik, walau bagaimana pun, untuk subjek lain pun boleh jer guna Tarsia ni, be creative hokayy! Hehe... Untuk menjalankan Tarsia ni di dalam kelas memerlukan sedikit persediaan. Pertama anda perlu download apps ke dalam komputer. Kemudian, anda perlu menyediakan puzzle tu (key in soalan/jawapan), print dan gunting... Huhuhuu... 

Oleh kerana penyediaannya agak rumit sedikit, saya cadangkan anda berkongsi bahan je dengan rakan-rakan di sekolah. Selain itu, sekiranya anda berminat nak kongsikan set Tarsia anda di sini, boleh PM saya di Facebook - Raihan Jalaludin atau di telegram saya, Raihan Jalaludin, so that saya boleh share kan dalam blog ni... Setakat ni ada beberapa bahan di sini. Yang nak guna, boleh terus print dan gunting je... Senangkan! But please take note, kalau nak share bahan, sila save as PDF dulu tau... Mana-mana puzzle yang mengandungi gambar, yang dikongsikan dalam bentuk file Tarsia, orang lain tak boleh buka file berkenaan ye... Huhuhuu... Thank you, Arep, sebab sudi bantu saya untuk try and error apps ni. Cara nak save sebagai PDF, boleh lihat di bawah. Hehe... Jom tengok cara nak guna Aplikasi Tarsia ni...

Langkah 1

Muat turun Aplikasi Tarsia dari laman berikut :-


Langkah 2

Install aplikasi tersebut dalam komputer anda.

Langkah 3



Langkah 4



Langkah 5

Selain menaip soalan, anda juga boleh masukkan gambar... kalau korang ada soalan dalam bentuk gambar pun boleh je masuk kat sini... Pandai-pandailah crop jadikan soalan tu satu per satu... Bhahaha...




**Paparan dalam bentuk TABLE ni adalah untuk anda semak soalan dan jawapan...








Langkah 6

Cara menyimpan file Tarsia dalam bentuk PDF. Yang ini penting kerana sekiranya file Tarsia anda mengandungi gambar, anda tidak boleh kongsikan dengan orang lain... Convert kan terlebih dahulu menjadi PDF untuk memudahkan anda membuat perkongsian bahan. Klik pada tab OUTPUT dan SOLUTION untuk di simpan sebagai file PDF hokayy! :)



Setakat ini sahaja perkongsian saya tentang Aplikasi Tarsia ni. Sekiranya ada tips lain, korang share kat ruangan komen ya... Hehe... Kalau berminat nak gunapakai bahan sedia ada, sila download dari link di bawah... :)

Download: Tarsia Puzzle Hexagon 24 pieces - SYNONYMS by Raihan Jalaludin
Download: Jawapan Tarsia Puzzle Hexagon 24 pieces - SYNONYMS by Raihan Jalaludin
Nota kaki: Never forget who was there for you when no one else was. 

No comments:

Post a Comment