Saturday, 25 June 2016

PDP: 2 Aplikasi 4D yang kebaboom!







Assalamualaikum! Terlebih dahulu saya nak ucapakan selamat menjalani ibadah puasa kepada readers yang awesome semua ya! :)

Sudah lama jari-jemari ni tidak memetik keyboard. Sibuk sangat katanya.. Hiks.. Bukan apa, bila kita menulis pastinya kita mahukan sesuatu yang berkualiti untuk para pembaca. Untuk menghasilkan tulisan yang ada 'content' dan tidak melalut, perlukan masa, komitmen dan yang paling penting mood mesti ada.. Alasannnnn.. :D

Hari ini saya nak share tentang aplikasi 4D yang memang menarik dan sangat-sangat sesuai untuk digunakan dalam PDP. Asalnya ia dikongsikan oleh rakan saya, Steven, jauh nun di Indonesia. Beliau membuat demo yang mana saya merasakan sangat menarik dan setelah mencubanya di kelas, saya rasa perkara ini patut diviralkan!



Bagaimana gambar seekor gajah yang kaku di atas sehelai kertas A4 boleh bertukar menjadi seekor gajah yang besar (just like real one!), 4D, boleh bergerak-gerak sambil mengeluarkan bunyi seolah-olah ianya hidup! Frankly, bukan murid-murid sahaja yang teruja, guru-guru pun turut seronok mencuba teknologi ini. Kagum!

Inilah kesan teknologi dalam kehidupan seharian kita. Teknologi ini dipanggil AR atau 'Augmented Reality'. Dah tak perlu nak pergi zoo lihat haiwan. Even dalam zoo pun murid tak dapat tengok secara jelas rupa dan tekstur tubuh haiwan sebab semuanya berada jauh di dalam sangkar kaca. Teknologi ini membenarkan kita melihat seolah-olah ia benar-benar berada di depan mata.

Bagaimana kaedah untuk mendapatkan aplikasi ini?
Pertama, anda perlulah download dalam tab/telefon pintar, aplikasi ANIMALS 4D yang boleh didapati di playstore / appstore.
Kedua, print gambar demo (gajah) yang diberikan secara percuma di sini
Ketiga, on aplikasi ANIMALS 4D tersebut di telefon anda dan scan gambar gajah yang sudah di print itu.
Tadaaaa... seekor gajah yang besar akan muncul dihadapan anda. Eye trick sangat! :D
Untuk mengambil gambar, anda bolehlah ber'posing' berhampiran dengan kertas gambar gajah tadi, dan klik butang untuk mengambil gambar. Hasilnya, gajah tadi akan berada bersama anda di dalam gambar!

Okay, next! Terdapat satu lagi aplikasi seumpama ini yang membekalkan berpuluh keping gambar secara percuma! Apa yang anda boleh buat ialah, pergi ke laman www.quivervision.com dan download lah sebanyak mana gambar yang anda kehendaki. Kemudian, print dan perbanyakkan untuk diberikan kepada murid-murid. Minta murid-murid warnakan gambar dengan cantik. Download aplikasi 'Quiver' dalam telefon bimbit anda. Apabila murid sudah siap mewarna, hidupkan aplikasi dan halakan pada gambar yang diwarnakan itu. Wallaaaa! Gambar tersebut akan bergerak dengan cantik... Kalau masih tak faham, boleh tonton video di bawah.. Tak sabar nak surprise kan murid saya nanti! :)




Projek Cikgu Syuhaimi - Quiver
Projek Cikgu Hasmardy - Quiver
Sejak saya post tentang aplikasi 4D ni di page GEG Ipoh semalam, ramai kawan-kawan saya yang mencuba. Ternyata, memang tidak menghampakan! Yeahh.. this is how I inspire people! Jom try!


Download : Lembaran Mewarna QUIVER Untuk Hari Merdeka 2017

Nota Kaki : Saya memang kaki viral! Hak hak hak..  :D

20 comments:

  1. Cikgu viral...sesuai giti..viral benda bermanfaat ...bukan gossip..kelas ko ann...kikiki

    ReplyDelete
  2. Hehe.. viral yang ilmiah je insyaAllah.. tak koser la nak viral pasal retis. hahahahaha

    ReplyDelete
  3. Salam..gambar tu kita blh lukis sdri x? Ke mmg da ditetapkan?

    ReplyDelete
  4. Wsalam.tak boleh cikgu.setiap gambar ada QR Code tersendiri. :)

    ReplyDelete
  5. Mcm nak play die.. try xbileh pub

    ReplyDelete
  6. tq cikgu Raihan atas perkongsian yg rare ni..semoga Allah balas jasa baik cikgu di dunia dan akhirat

    ReplyDelete
  7. Ameen.. Terima kasih atas doa yang diberikan. :)

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum, ckg..terima kasih atas ilmu yg berguna..maaf boleh saya tahu gambar yg bunga api tu dapat di mana ye...saya dah download app tu..tapi pic tu saya nak cari dimana..macam xde pic tu..

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum, ckg..terima kasih atas ilmu yg berguna..maaf boleh saya tahu gambar yg bunga api tu dapat di mana ye...saya dah download app tu..tapi pic tu saya nak cari dimana..macam xde pic tu..

    ReplyDelete
  10. Wsalam.pic bunga api ada..cuba cari. Tp yang ada tulisan hari kemerdekaan tu mmg takde. Sebab yg tu saya edit sendiri.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh...ok2..terima kasih ckg..moga Allah kurnia rezeki melimpah ruah atas ilmu yg telah ckg berikan...

      Delete
    2. Oh...ok2..terima kasih ckg..moga Allah kurnia rezeki melimpah ruah atas ilmu yg telah ckg berikan...

      Delete
    3. Nk tanya, mcm mana cikgu edit tulisan tu, convert dari pdf ke word ke? Lepastu edit ye

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...