Cara MUDAH Memaparkan Screen Telefon Dalam Laptop TANPA Device Tambahan - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Sunday, 29 October 2017

Cara MUDAH Memaparkan Screen Telefon Dalam Laptop TANPA Device Tambahan


Assalamualaikum semua!

Haluuu... Apa khabar? Semalam saya busy dari pagi sampailah ke malam... Ni pun masih busy ber blog... Hehe... Tak habis-habis kan... Ni semua gara-gara kursus seminggu. Terus beku otak sebab terlalu banyak benda yang saya pelajari di sana... Hahahaa... Dengan tempat kursus yang jauh, memang meletihkan. Malam tadi baru ada masa nak update blog... :)

Okay, sebenarnya saya nak berkongsi ilmu tentang bagaimana cara untuk kita paparkan telefon dalam laptop tanpa menggunakan sebarang alatan tambahan untuk mirroring (mirroring device). Best tau! So, lepas ni dah tak payah sibuk-sibuk nak beli chromecast la, screencast la apa la... Hanya gunakan aplikasi sahaja, anda dah boleh jadikan tab atau telefon pintar sebagai alat untuk menjadikan PdPC anda suatu yang memorable dan awesome! 

konon-konon diagram ler ni... Hehe

Kaedahnya sangat mudah. Sambungkan laptop ke LCD macam biasa. Kemudian, connectkan device (tab/telefon) kat laptop tu menggunakan aplikasi Mirroring360! Yang penting laptop dengan device yang nak disambungkan tu mestilah kedua-duanya ter connect pada wifi yang sama. Takde internet pun takpe, janji menggunakan local network yang sama. Ia sangat menjimatkan dimana anda hanya perlu menggunakan laptop sedia ada sahaja. Huhuhuu... Yang penting, laptop anda mestilah sekurang-kurangnya menggunakan Windows 7 dan ke atas. Takde touchscreen pun takpe aihh... dan tak perlu beli wacom pad dan sebagainya.... Laptop anda akan bertindak sebagai Receiver. Jadikan telefon/tab anda tu sebagai tempat untuk anda menulis (sender)... Currlasssttt uolls! Ala-ala smartboard giteww!~ Tak kisah la pakai ipad ke, apple ke android ke atau sekadar ipad China yang cheap-cheap... boleh jerr... Time ni la nak maksimumkan penggunaan henfon YES yang korang dapat free tu! Bagi budak guna pun tak la terasa sangat kan... sebab Free... Amboiihh.... Hahahaa... 

Selain itu juga, anda tidak memerlukan LCD yang high spec dan mahal, guna je apa yang ada di sekolah. Cukup! Di sekolah saya, saya hanya gunakan LCD yang boleh dikatakan agak low spec dan uzur sebab usianya saya rasa dah hampir 10 tahun. Tapi alhamdulillah, dengan apps yang akan saya perkenalkan ni, itu semua tak menjadi masalah. Yes, saya bukan orang kaya nak melabur kat segala benda hi-tech untuk guna di sekolah. Baik beli iphone 9! Eh... iphone 9 dah release ke? LOL... 😂

Pada saya, kita sebagai guru kena bijak mencari solusi agar PdPC kita seiring dengan arus semasa walaupun hanya menggunakan apa yang sedia ada. Barulah kreatif namanya... Kan?! Heheheee... Jangan membazir beli itu ini yang harga ribu riban, yang penting impak kemenjadian murid tu... Nak pakai kat sekolah je punnn kan... Bukan nak pegi buat pameran ICT, kan kan kan? Hahahahah... 

Baiklah let's go straight to the point... aplikasi yang nak saya perkenalkan ni ialah aplikasi Mirroring360 dan saya dah uji beberapa kali, memang bagus dan stabil dari segi connectivity nya... Malah saya rasa ia paling stabil jika nak bandingkan dengan apps mirroring yang lain seperti mobizen, lonely screen dll. Takde putus-putus dan paling best, apps ni ada sediakan versi PRO yang membolehkan anda boleh share screen laptop anda dengan 40 orang lain yang berada dimana-mana sahaja asalkan mereka ada tab/laptop/telefon dan internet. So lepas ni kalau misal kata ada murid yang cuti ke atau cikgu sendiri tak dapat hadir ke sekolah, ni lah solusinya.... Share je screen laptop cikgu dengan murid-murid yang lain. Haaa... best kan! Lepas ni semua pakat ngajar cara PJJ je... Heheheee... Dalam meeting pun boleh guna kaedah ni. Semua tengok screen henfon masing-masing masa Guru Besar dok present kat depan korang! Huhuu... Ada berani? 😈

Bila handphone dengan laptop dah connected kat wifi, on kan apps Mirroring360 tu dah terus boleh digunakan! Kalau pakai iphone/ipad... Anda swipe je screen dari bawah ke atas, kat Screen Mirroring (Air Play) tu anda klik nama laptop anda! Done... Untuk yang guna android lain sikit kaedahnya, anda perlu install apps Mirroring360 Sender. Free je apps ni... boleh download dari playstore. 

Takde one note? PDF Drawboard takde? No problem laah... Download je apa-apa apps yang boleh tulis-tulis, lukis-lukis. Guna je apps apa-apa pun tak kisah, asalkan boleh berdigital ink (tulis-tulis atas phone tu). Apps Memopad pun ok je... boleh letak gambar, nak conteng gambar tu pun boleh! Takde masalah... 

Sekarang saya nak share bagaimana anda boleh dapatkan PRO Version ni secara percuma. Bagus company Splashtop ni, dorang siap bagi kita try 7 hari secara percuma! Pro Version plak tu! Caranya anda tengok kat gambar ya... Cuba korang try test, kalau OK, boleh beli... murah je pun... USD11.99 (+-RM60) je untuk standard licence. Standard licence sebenarnya dah mencukupi untuk kegunaan sendiri. Tak pun, cubalah cari dana makmal komputer, beli satu licence untuk satu PC kat makmal korang... Licence ni seumur hidup kot... murah gilerr! Oh ye... saya tak jual ye, kalau nak boleh beli sendiri di laman https://www.mirroring360.com/ 

**Klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas ye... :)





Lepas dapat code, sila klik START SHARING.
Nanti akan diberi link untuk anda sebarkan kepada penonton screen anda. 






Dan akhir sekali saya nak kongsikan sedikit tips tentang Standard Licence dan PRO Version... Bezanya korang boleh baca dalam gambar dibawah ni... 


Haaa... macam mana? Best tak? Kalau best, apa lagi... sambar la satu licence key Mirroring360 ni dari laman ni... https://www.mirroring360.com/ Lifetime licence kot... baru lebih kurang RM60! Sangat berbaloi! :) Saya dah ada licence PRO, tassabarrr nak buat demo kat kawan-kawan!~ Ngeeee...

Tambahan maklumat saya terima dari Cikgu Khairul DGFX, walaupun tiada wifi di sekolah, anda masih lagi boleh menggunakan teknik hotspot/tethering pada mana-mana device bagi membolehkan penggunaan aplikasi Mirroring360 ini... So, jangan cakap kalau takde wifi kat sekolah tak boleh guna apps ni ye... Ada kaedah lain. Yang penting, kena kreatif dan kritis sikit... macam cikgu Khairul ni... Hehe...

Nota kaki: Allah opens doors in the most desperate times of our life. Doors which have even never existed before. Trust Allah! - Dr. Bilal Philips... InsyaAllah... Semoga segala urusan kita dipermudahkan di dunia dan akhirat... Ameen... 

6 comments:

  1. cikgu, macamana sy nak beli ye, dia dalam us dollar. kena ada akaun paypal ke


    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu paypal. guna credit card sahaja cikgu... :) klik kat link https://www.mirroring360.com/pricing untuk semak harga dan buat pembelian...

      Delete
  2. Klu xdak kredit kad mcm mn yer nk beli?

    ReplyDelete