Aplikasi Video Editing Untuk Beginner - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Saturday, 20 April 2019

Aplikasi Video Editing Untuk Beginner


Assalamualaikum semua!

Dalam banyak-banyak bidang ICT, bab-bab berkaitan dengan video memang saya kurang gemar. Memang jarang guna fungsi video kat telefon. Sesekali je. Nak edit video lagi lah... Memang bercinta betul. Biasanya untuk video editing, saya suka guna Filmora jer... Nak kata expert dengan Filmora ni tak juga, boleh laa... Lepas la takat nak edit level amatur. Hahahhaha...

Baru-baru ni saya diperkenalkan dengan satu online apps untuk video editing. Apps ni memang sangat mudah nak digunakan. Features memang sempoi je. Sesuai sangat untuk saya. Malangnya apps ni tak dapat nak digunakan kat sekolah ye. Link kena block dengan KPM. Hukhuk... Kena guna internet sendiri laa nampaknya. Tapi apps ni seriously sangat mudah nak diguna tambah-tambah untuk beginner macam saya ni. Nak bagi murid guna pun boleh. Basic betul... Tak caya korang try! 

Langkah 1

Pergi ke laman www.flexclip.com

Langkah 2



Langkah 3


Boleh add gambar atau video yang tersedia dalam apps tu atau pun boleh browse cari dari dalam laptop kita.

Langkah 4



Boleh pilih jenis Font, warna dll mengikut citarasa sendiri.

Langkah 5

Setelah selesai proses eksport, video tersebut boleh di cari kat dalam komputer ye...

Sekian sahaja perkongsian saya kali ini. Semoga Allah mempermudahkan urusan kita semua, insyaAllah... Take care, gais! 💓

Nota kaki : Apa guna mata jika kau menilai seseorang hanya dengan menggunakan telinga? Kann...  Hahha... Guna mata skali tau! 👀😆

No comments:

Post a Comment