Cara Mudah Untuk Buat link PM Facebook, Whatsapp dan Telegram - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Wednesday, 13 December 2017

Cara Mudah Untuk Buat link PM Facebook, Whatsapp dan Telegram


Bismillahirahmanirahim...

Hai gaise! Malam ni saya nak share bagaimana anda boleh membuat link direct untuk PM di Facebook, Telegram dan juga Whatsapp. Yup, ni pun cabang IT juga... Saya rasa ilmu ni sangat berguna terutama jika anda ada menjual produk, menyediakan servis seperti homestay, katering, penceramah dll... 

And yes, dengan sedikit skill sahaja, anda dah boleh buat direct link untuk customer atau sesiapa sahaja PM anda. Oh ya, anda juga boleh merahsiakan nombor telefon anda dari terdedah pada paparan umum... Ada caranya yang akan saya kongsikan di bawah ni nanti...

First, untuk Whatsapp, anda hanya perlu buat link macam ni sahaja...

http://www.wasap.my/+601xxxxxxxx (taipkan nombor telefon anda) 

Ya... hanya satu langkah ni sahaja anda dah berjaya buat link PM ke whatsapp anda! Senang kan?

Baik, sekiranya anda nak letakkan code/Pperkataan tertentu untuk memudahkan anda mengenalpasti customer anda, jadi mereka PM anda siap dengan kod tertentu... contohnya anda berniaga coklat... jadi letakkan perkataan coklat, secara automatik bila mereka PM, perkataan coklat tu dah siap tertaip untuk mereka send kepada anda... Faham ke ni? Hahahaha... kalau tak faham, korang try lah ya!

http://www.wasap.my/+601xxxxxxxx/perkataan+perkataan+perkataan (perkongsian dari sahabat saya, Amri Othman, korang kena letak + sebagai pengganti jarak(space) untuk tulis ayat.. contoh PM+harga.. gitewww! 😁

Okay bagaimana caranya untuk sorokkan nombor telefon anda supaya tidak terdedah sangat kat public? 

Caranya, anda boleh gunakan URL shortener misalnya bit.ly.... pergi laman www.bitly.com dan di sini anda boleh custom kan link whatsapp anda tadi kepada sesuatu seperti ini http://bit.ly/perkataan yang anda mahu.

Yang kedua, untuk Facebook... ya, PM di Facebook...  Ni link yang anda boleh gunakan.... 

https://fb.com/msg/ID anda
Atau 
m.me/ID anda

Okay, bagaimana anda nak dapatkan ID tu? Guna laptop atau gunakan mode desktop untuk lihat paparan link Facebook anda... Lihat pada gambar di bawah ya... 


Next, link untuk Telegram pulak... Hehe... Semua mudah je kan, cuma tahu dengan tak je nak guna... Baiklah... Link untuk telegram adalah seperti berikut...

https://t.me/ID anda

Macam mana nak dapatkan ID? Okay, make sure anda ada letakkan 'Username'... Kalau tidak memang tak dapek laa nak nolong... Hehe... Yang bestnya, telegram ni anda tak perlu reveal nombor telefon anda pun... hanya guna username sahaja... Tengok kat gambar di bawah ni ye....


Done! Haa... macam mana? Senang sangat kannn... Heheheee... Okay, semoga ilmu ni bermanfaat untuk korang. Good night, gaise!

P/S: Carilah dan jadilah sahabat yang sanggup menempuh hujan bersama, bukan yang hanya mahu menumpang payung, tatkala hujan reda, dia pun tiada... Semoga kita dipertemukan dengan manusia yang baik-baik... Ameen... 

16 comments:

  1. Aslm.Wr.Terimakasih telah buat tutorial yg boleh dibilang simple,mudah digunakan,terlebih saya masih pemula di Blog.Tentunya akan sangat menolong saya sebagai marketing Kavling lahan Tin Garden Sukses buat anda & keluarga,Wslm Athos Saffar

    ReplyDelete
  2. Terima kasih byk2
    Akhirya berjaya juga saya cari bagaimana nk buat link
    Dah puas menggogel sana sini .Dan akhirya..Alhamdulillah!
    T.kasih skali lagi tuan

    ReplyDelete
  3. Bahagian Whatsapp tu tolonglah buat pautan, jenuh nak salin nombor satu-satu. 😁

    ReplyDelete
  4. terima kasih sis atas info yv sangat2 bermanfaat ni, terima kasih skali lagi.

    ReplyDelete
  5. Advertising is just that -- A-D-V-E-R-T-I-S-I-N-G. You have to stand out. You have to grab attention. And you only have a few seconds to do that. You can have the greatest ad copy in the world, but if your link shows an affiliate id, your click throughs are going to be non-existent. bitly

    ReplyDelete
  6. I have recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. Download Whatsapp video status

    ReplyDelete
  7. I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more. join whatsapp group link

    ReplyDelete
  8. Sis boleh tlg sy.. Mcm mana cara untuk link direct ke group telegram kita.maksudnya customer klik.. Pastu akan masuk ke Group telegram yg kita buat

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah sangat membantu.terima kasih banyak2..moga murah rezeki awak.

    ReplyDelete
  10. Wow, What an Outstanding post. I found this too much informatics. It is what I was seeking for. I would like to recommend you that please keep sharing such type of info.If possible, Thanks. ejemplos de publicidad por whatsapp

    ReplyDelete