Koleksi Cerita Kanak-Kanak (Bahasa Inggeris) - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Saturday, 16 March 2019

Koleksi Cerita Kanak-Kanak (Bahasa Inggeris)


Assalamualaikum gais! 

Hari ni saya nak share laman-laman yang menyediakan cerita kanak-kanak dalam Bahasa Inggeris. So, korang yang ada anak kecil atau anak kat sekolah rendah, boleh la buka link-link yang saya senaraikan di bawah ni. Boleh buat aktiviti bacaan di rumah mahupun di dalam kelas... Kawan-kawan yang sedang mencari teks untuk bercerita pun boleh cari kat sini... Ada banyak pilihan! Beribu-ribu... Hehehee...

Ada yang berbentuk e-book, ada yang complete dengan youtube videos, ada juga laman yang menyediakan lembaran untuk murid-murid beraktiviti setelah selesai membaca... Memang best! Cerita kanak-kanak yang penuh dengan nilai moral, cerita fairy tales popular seperti Cinderella, Puss in Boots, Rapunzel dll dan cerita zaman dahulu pun ada... Nak buat NILAM pun boleh weiih... Buka je satu cerita, baca bersama murid-murid kemudian minta mereka lengkapkan buku Nilam mereka... Hehehee... Untuk tahap 1 laa... Untuk tahap 2, mungkin boleh mintak mereka baca sendiri-sendiri... 

Minta tolong admin Frog VLE sekolah korang masukkan link-link ni kat dalam dashboard/laman web sekolah... Jadikan macam e-library gitewww... Mudahlah murid-murid nak akses di rumah mereka nanti... Disamping tu boleh juga membantu Program Nilam di sekolah selain menghidupkan budaya membaca dikalangan murid.  Berikut adalah pautan ke laman-laman berkenaan... Klik jangan tak klik! Heheh...

British Council - Short Stories



146 Aesop For Children

Aesop's Fables Collection

Aesop's Fables Online Collection 
Klik kat semua section... Ada macam-macam cerita!

Aesop's Fables Craft & Colouring 
Yang ni siap ada lembaran aktiviti.. kraf/mewarna/moral values dsb


Story It!

Library of Congress Aesop Fables

119 Very Short Stories With Moral Values

33 Short Grandma Stories

34 Animal Stories

Fables and fairytales (with Youtube videos)



Sekian sahaja perkongsian saya hari ini... Diharapkan agar perkongsian ini dapat dimanfaatkan bersama. Jangan lupa share dengan rakan-rakan yang lain! Kepada sahabat-sahabat yang sedang melatih murid-murid untuk pertandingan story telling, Good luck ya! Okay, Babai gais! Take care...

Nota kaki : People INSPIRE you or they DRAIN you! Pick them wisely... Surround yourself with those who will take you to the next level! :)

No comments:

Post a Comment