Timer 5 Minit Untuk Pertandingan Ko-Akademik - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Monday, 8 April 2019

Timer 5 Minit Untuk Pertandingan Ko-Akademik


Halluu gais! 😍

Assalamualaikum! Berbunga-bunga hati kita bila sekolah tuan rumah Pertandingan Public Speaking (Kelompok 3) anjuran PPD Kinta Utara, SJKC Tat Choi, sudi berkongsi bahan dengan saya... Kebetulan saya dilantik untuk menjadi hakim pertandingan, sempat la bisik-bisik kat cikgu yang handle PA System, Mr. Teh & Penolong Kanan Koko mereka... Minta mereka share timer tu dengan saya. Hehe... Memang saya sangat terruja dan tertarik dengan penggunaan timer digital yang dibuat menggunakan Power Point tu. Yup, Power Point jer! Tapi bila benda tu di paparkan kat audience, memang jadi WOW sangat!!! Saya suka! Alhamdulillah, mereka juga bersetuju untuk saya kongsikan kepada readers blog ni.


Setelah diperhalusi, bukan mudah nak buat timer tu, berlayer-layer wei... Memang rajin sungguh cikgu yang buat timer tu. Bukan pakai gambar gif. ye... Ni memang depa buat manually. Tahniah!  Rajin! 


Ada 10 peserta yang bertanding, maka ada 10 slide untuk timer ni. Nanti korang try la... Saya cadangkan kalau korang nak tambah ikut bilangan peserta korang, just copy the whole slide je... Bukan apa, takut nanti lari setting segala... 

Bagi yang jadi tuan rumah untuk Pertandingan Ko-Akademik, pasni boleh la ambil idea ni... Gunakan semasa pertandingan, memang lain dari yang lain... Yelah, timer dalam format Power Point, jadi, tak perlu dah nak fikir tentang banner untuk pertandingan, boleh buat terus kat slide tu je macam sekolah ni buat.


SKJC Tat Choi ni sekolah kecil di pinggir bandar kat area Tanjung Rambutan. Nampak sekolah ni biasa-biasa je tapi cara mereka set up dewan untuk pertandingan, sangat unik walaupun simple! Memang nampak mereka bersedia untuk menerima tetamu pada hari tersebut. Sebenarnya pada hari pertandingan tu, ada lagi pertandingan lain kat bilik-bilik lain... Cuma saya tak sempat nak meronda. Huhu...

Okay, bagi yang berminat nak dapatkan Timer 5 Minit untuk digunakan dalam kelas mahupun dalam pertandingan ko-akademik, sila download di bawah ni ye...


Tahniah kepada para pemenang... 

Terima kasih SJKC Tat Choi, Tanjung Rambutan, atas perkongsian bahan ini. Saya sangat menghargainya. Semoga bahan ini bermanfaat & dapat diguna pakai oleh lebih banyak sekolah lagi.

Ehh ehh... Lupa plak nak promote... Alhamdulillah, saya dah blog satu lagi... Jemput laa tengok-tengok ye... Tapi blog tu more kepada sharing hal-hal bukan pendidikan ler... Post-post pendidikan masih di sini yer... Huhu... Tapi blog baru, biasa ler... Takde la apa sangat pun... InsyaAllah lama-lama nanti banyak la post nya nanti tu... Doakan saya terus istiqamah untuk menulis & berkongsi ilmu & pengalaman ye... Jemput... jemput... www.raihanstory.com 😊

Nota kaki : Do things for people not because of who they are or what they do in return, but because of who you are! 💝

No comments:

Post a comment