Raya My Way... - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Thursday, 13 June 2019

Raya My Way...


Masih belum terlewat rasanya untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua yang mengikuti blog ni... Selamat Hari Raya Aidilfitri, mohon maaf andai ada kesilapan dari saya ya... 


Raya tahun ni memang lain dari yang lain. Luar biasa! Tak sama dengan raya sebelum-sebelum ni. Ya... Raya my way... as an orphan... Kali ni beraya tanpa Mama... and of coz... 10 years raya tanpa Abah... Sedih? Hmm... Of coz la la sedih. Tapi saya memang cuba buat kelainan sehinggakan saya tak perasan yang saya sedang bersedih semasa raya. Huhu... Siapa lagi nak gembirakan kita kalau bukan diri sendiri kan! Sentiasa ingatkan hati untuk redha... Redha dengan ketentuan Allah & insyaAllah ada perkara-perkara yang lebih baik menanti. Nak sedih lama-lama pun, nanti merosakkan diri sendiri juga kan... So, saya usaha cari solusi untuk melupakan kesedihan tu dan alhamdulillah, I can say, saya berjaya melaluinya walaupun 2-3 kali gak air mata tertumpah... Tu pun sebab makcik-makcik yang bersalam dengan saya dok menangis... Saya pun terjebak! Huksss! 😭


Ada jugak terbaca orang viralkan pasal bila mak ayah mereka dah meninggal dunia, dah takde sapa nak pedulikan mereka... Datang raya pun tak, sapa pun macam tak berapa nak kisah... Alhamdulillah, saya tak merasa apa yang mereka rasakan tahun ni... Tahun depan tak tau laa lagi macam mana... Haha... Syukur kerana saya masih diberikan set of people who still care about me. Tak tergambar dengan kata-kata betapa bersyukurnya saya di saat kesedihan melanda, ada insan-insan yang call, tanya khabar, risaukan saya, invite beriya-iya suruh celebrate raya dengan depa... datang lepak sama... Siap ada yang belanja itu ini... Haha... Thank you! Masa ni rasa bersyukur sangat sebab I was raised dengan cara tak mengharapkan orang lain. Dah biasa berdikari. Gituhh... So, bila ada yang peduli pasal kita, kira macam bonus je laa..


Serius, baru tau macam ni rupanya rasa jadi anak yatim piatu... Jadi korang yang baca kisah saya ni, selalu-selalulah ambik berat kat anak yatim piatu heh... Sumpah terharu weh bila ada orang kisah pasal kita! Memang walaupun saya dah besar panjang, tapi dalam family, sedara mara treat saya macam budak-budak jugak... Hahahha... Mungkin sebab saya jenis biasa dengan family je, so, tak nampak sangat kematanganku! Huhu,,, Adik beradik dua orang je kott... Walaupun saya yang sulung, tapi karakter saya macam hadik-hadik... 😅 Adik saya lebih matang dari saya. Kalau yang tak kenal mesti ingat dia ni abang saya... Huhu...


Minggu last puasa, saya down, tak sihat... demam... semput... complete set. Risau gak jatuh sakit sebab stress ke hape ke... Huhu... Tapi alhamdulillah, sehari dua sebelum Raya, badan dah rasa okay sikit, jadi memang busy la buat persiapan Raya, macam orang lain. Nasib baik ada Aida, Lily & Ima (sedara) pun balik dari KL... Adik dah tentu beraya umah mentua dia. Mujur la dekat sini je... Kalau tak sendu gak. Hukss... So, macam biasa, keluar beli barang, lauk pauk, mengemas, buat tu buat ni... Ehh, siap buat cookies eh, jangan tak tau! Beli pun beli, buat pun buat... Kuih gunting pun saya buat. Hahahah... Punya la nak kelainan. Yelah selalu tiap tahun saya tak pernah kisah pasal kuih, sebab mama rajin buat dengan adik ipar saya. Saya memang tak pernah campur bab kuih raya, sebab saya akan beli je berbalang-balang... Huhu... Selebihnya dorang buat. Saya tak minat baking! 


Malam raya, macam biasa, masak-masak... Memang dah 5 tahun since mama tak sihat, saya sorang-sorang yang akan handle makanan untuk hari raya. Tapi kali ni, buat kelainan, saya memang masak makanan simple-simple je sebab plan nak pergi beraya sampai lebamm... Haha... Untuk 1st Raya, menu kami, nasi impit, kuah kacang yang marvelous, soto & bergedil... Hello!!! Saya cuma tak suka baking je... Masak lain ok je... Hahahaha... Rendang? Saya beli je... Lemang? Tak makan, so tak beli... Sapa nak makan sila makan kat rumah orang... Hahahahha... 


1st Raya pergi beraya ke rumah saudara mara sampai ke petang. Masuk kampung! Melawat rumah tinggal arwah moyang saya, masih kukuh berdiri rumahnya... Rumah arwah mama dibesarkan... Tempat saya sambut raya hampir 30 tahun lamanya... Semua dah jadi kenangan je... Kenangan yang tak akan berulang lagi... Dah lama saya tak beraya beriya-iya macam ni. Sebab selalu hari raya, saya akan duduk di rumah tolong arwah mama, entertain tetamu...

Hari tu lepas maghrib dah tertido... Penat weh... Haha... Bangun, siap-siap plak dalam pukul 11 pegi lepak rumah pakcik sampai pukul 4 pagi... Melepak sampai ke subuh! Huhu... Terus tak tidur, balik rumah siapkan plak menu 2 Raya... Hahahah... Kita masak nasi, lauk pauk sket dengan laksa je... Kebetulan 2 Raya macam ramai plak sedara mara yang datang rumah... Topup dengan spaghetti plak... See! Saya boleh masak! Hahahah... Pakcik saya pun impressed dengan macam-macam menu yang di masak... Sebab selama ni dia dok ingat mama yang settle kan bab dapur! Hellooooo! 😏 Haha...

With Sarah @ Port melepak zaman muda mudi... LOL!

3rd Raya, seawal pagi dah gerak ke Port Dickson...
Ajak adik dengan Ima skali gi beraya kat rumah Mak Leha! Mak Leha demam pulak... Mak Leha ni mak kepada BFF saya, Sarah... Saya memang dah kenal family dia dah belas tahun. Macam keluarga angkat. Rumah dia memang port melepak zaman muda mudi dulu. Hahahah... Makan-makan, lepak... bergambar... Thank you, Sarah. Makanan sedap! Kenyang sampai petang weih... Tiba-tiba teringat nak pegi beraya ke sana sebab Mak Leha ni time bulan puasa hari tu dok kirim macam-macam makanan kat saya. Orang ingat kat kita! Terima kasih banyak-banyak. Terharu! Hanya Allah yang mampu membalasnya...

Sarah dengan hubby dia ni antara yang ada dalam circle kecil saya. Haa... Awak yang nak join dalam circle kecil saya harus menerima semua yang ada dalam circle kecil saya dengan hati terbuka. LOL! Tetiba! Bhahaha...

Bulan puasa tiap kali weekend dorang berbuka sama-sama dengan kami... Rumah ni dah macam Orphanage pun ada. Tempat berkumpulnya anak-anak yatim piatu... Huhu... Suami Sarah, yatim piatu gak... Ima pun sama, raya memang saya ajak lepak sini jugak... Nasib baik dia boleh adapt dengan perangai pelik-pelik kami. Hahaha...

Orang sibuk beli lemang, saya sibuk beli memory card dengan mini handphone ni... Hahahha... Henfon Nokia 3310 bersaiz 7cm... Comel, boleh masuk 2 simcard lagi tu... Huhu... 
Ni lagi sorang... Orang sibuk nak beraya, dia sibuk nak perabis duit raya... 😫

Macam biasa bila dah keluar berjalan, memang akan lupa diri seketika... Ke sana sini laa jawabnya.  Kubur abah semestinya... Destinasi wajib! Raya keempat... Berjalan merata, makan... jalan... makan... makan... jalan... Thank you, adik... Bawak kakak jalan-jalan! Haha. Saya follow je mana dia bawak, ikut jahhh! Macam ni la kot team raya tanpa mak ayah... Beraya ke mana-mana je. Ikut kata hati!


Teringin nak makan tunjang... Maka ke sinilah kita... Huhu...


Kemaruk melayan tekak di Hari Raya!


Raya kelima, pulang ke pangkal jalan... Alhamdulillah... Ada dok beku kat umah sidai kain, masak-masak, makan-makan, kemas-kemas... Raya keenam, puasa & get ready untuk buat come back kat sekolah... Haha...

Kepada sedara mara, adik-adik, Ima, my good friends Rizzman, Faizal, Sarah & Madi, Kak Anny, Yanti... rakan FB yang tak putus-putus PM saya masa raya haritu, saya ucapkan terima kasih! Thank you brother & sista! Saya tahu, korang try hard nak gembirakan saya. Serius terharu gile weiih... Thank you so much. Hanya Allah yang mampu membalas segala kebaikkan korang. Semoga Allah menggembirakan korang sebagaimana korang menggembirakan saya! Aamiin... To those who check up on me, I'm totally fine! Okay saja... Terima kasih sebab masih kisah tentang saya. Walaupun ada juga yang acah-acah rapat, acah-acah caring, tapi sebenarnya tak ambik port pun, LOL! Serius saya tak kisah... Itu lumrah! Saya faham dan saya okay je. Allah ada dengan saya, insyaAllah. Kita hargai orang yang kisahkan kita, sudah... Yang tak kisah tu... Bak kata omputeh, never put them first, if you always come last. Never give your all, if you only get half! Giteww!


Ada juga rakan FB yang alert saya lama tak online... Huhu... Sorry, bukan sengaja nak menyepi... Sibuk dengan aktiviti. Sibukkan diri supaya boleh hilangkan kesedihan di hati ini... Huhu... Apa pun,  terima kasih atas ingatan kalian & bersedia lah lepas ni Newsfeed korang akan semak balik dengan post-post saya... Bhahahaha...

Nota kaki : To heal a wound, you need to stop touching it!

No comments:

Post a comment