Whiteboard Online - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Tuesday, 18 June 2019

Whiteboard Online


Hai gais!

Assalamualaikum... Hari ni saya nak share beberapa whiteboard online yang boleh cikgu-cikgu gunakan kat dalam kelas bersama murid. Ada juga antara whiteboard ni yang membolehkan murid-murid berkolaboratif secara atas talian. Actually, whiteboard online ni memudahkan sebab boleh insert gambar, video secara terus kat atas screen tu. 

Ni antara yang korang boleh try... Best gak! Hehe...


1) https://classroomscreen.com/

Yang ni complete dengan QR Code, Traffic Light, Timer, background pun boleh tukar-tukar... Memang awesome!


2) https://www.tutorialspoint.com/free_online_whiteboard.htm



3) https://www.notebookcast.com/en/board/open/new

Yang ni siap ada garisan single line... Macam tulis kat buku. Huhu. Boleh bagi murid jawab soalan kat sini. Digital ink giteww!~ Kalau takde stylus, boleh guna jari jahhh...


4) https://draw.chat/

Apps ni siap boleh video chat dan voice chat... Korang explore la ye!
5. https://awwapp.com/#

Yang ni boleh share board dengan orang lain. Share link je...

Okay, sekian sahaja perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat! Take care, gais!

Nota kaki : Wrong is wrong even if everyone is doing it. Right is right even if no one is doing it.

1 comment: