Whiteboard Online - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Tuesday, 18 June 2019

Whiteboard Online


Hai gais!

Assalamualaikum... Hari ni saya nak share beberapa whiteboard online yang boleh cikgu-cikgu gunakan kat dalam kelas bersama murid. Ada juga antara whiteboard ni yang membolehkan murid-murid berkolaboratif secara atas talian. Actually, whiteboard online ni memudahkan sebab boleh insert gambar, video secara terus kat atas screen tu. 

Ni antara yang korang boleh try... Best gak! Hehe...


1) https://classroomscreen.com/

Yang ni complete dengan QR Code, Traffic Light, Timer, background pun boleh tukar-tukar... Memang awesome!


2) https://www.tutorialspoint.com/free_online_whiteboard.htm



3) https://www.notebookcast.com/en/board/open/new

Yang ni siap ada garisan single line... Best sebab ni real-time multi-user whiteboard. Boleh conteng ramai-ramai bersama-sama... Share no kod jer... Pastu conteng la sama-sama... Haha... Macam tulis kat buku. Huhu. Boleh bagi murid jawab soalan kat sini. Digital ink giteww!~ Kalau takde stylus, boleh guna jari jahhh...


4) https://draw.chat/

Apps ni siap boleh video chat dan voice chat... Sama jugak macam yang nombor 3... Boleh share whiteboard dengan orang lain & sama-sama menulis atas whiteboard tu... Korang explore la ye!
5. https://awwapp.com/#

Yang ni boleh share board dengan orang lain. Haa.. yang ni sesuai guna untuk mengajar... Sebab boleh invite student dan boleh tetapkan mereka untuk view sahaja. Tapi korang kena Sign up dulu ya... Free je. So, kita sorang je menulis, murid-murid tengok... Ada apa-apa persoalan, dorang boleh taip je kat ruangan chat... Gituhhh...

6. https://witeboard.com

Yang ni perkongsian oleh Cikgu Hafiz Bin Ramli... Thanks, cikgu! Semoga murah rezeki... :)

Okay, sekian sahaja perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat! Take care, gais!

Nota kaki : Wrong is wrong even if everyone is doing it. Right is right even if no one is doing it.

1 comment: