Panduan Lengkap Untuk Murid Menggunakan Google Classroom - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Sunday, 29 March 2020

Panduan Lengkap Untuk Murid Menggunakan Google Classroom



Assalamualaikum... 

Selalu kita share panduan untuk guru je kan, hari ni saya nak share panduan menggunakan Google Classroom untuk murid pulak. Share link blog ni dengan murid-murid korang so that dorang dapat belajar cara yang betul nak gunakan Google Classroom. Tak dinafikan masih ramai murid yang tak tahu nak guna Google Classroom ni disebabkan tiada pendedahan di sekolah. Ibubapa pun mungkin tak begitu mahir, jadi bila guru assign latihan, murid tak tau nak buat macam mana... So, ini caranya... Share link blog ni dengan anak murid korang supaya mereka boleh belajar cara-cara nak menggunakan Google Classroom. 

Panduan ni dikongsikan oleh Encik Mohd. Faruze Bin Iberahim, Pegawai SSTP, JPN Johor. Tahniah, tuan! Semoga ilmu yang dikongsikan ini bermanfaat untuk anak-anak didik yang masih blur dan tercari-cari cara nak gunakan Google Classroom ni... InsyaAllah...

PANDUAN VIDEO LENGKAP MURID MENJAWAB TUGASAN (ASSIGNMENT) GOOGLE CLASSROOM MENGGUNAKAN GOOGLE DOCS, SHEETS, SLIDES DAN GOOGLE FORM MENGGUNAKAN SMARTPHONE

Sebelum murid menjawab, lihat langkah awal menggunakan Google Classroom pada smartphone : https://youtu.be/O2-Du7I_PZI


Panduan Murid Menjawab Tugasan 

1. Menjawab Tugasan (Assignment) Google Docs : https://youtu.be/_gyKYkj7-OY


2. Menjawab Tugasan (Assignment) Google Sheets : https://youtu.be/SZ4UO3lZs1s


3. Menjawab Tugasan (Assignment) Google Slides : https://youtu.be/Rvdi87bgSRM


4. Menjawab Tugasan (Assignment/Quiz Assignment ) Google Form : https://youtu.be/Bj91hF408Qo


5. Menjawab Tugasan (Assignment/Link ) Kuiz Online Quiziz : https://youtu.be/gMjEB6sElzI


Jangan lupa share video-video ni dengan murid-murid anda. Kalau korang rajin nak buat training online menggunakan aplikasi Google Meet ke Zoom ke, lagi baik... Kalau tak, share je link blog ni untuk murid-murid belajar sendiri di rumah hokayyy!~

Untuk Panduan Guru, korang boleh baca kat post PANDUAN LENGKAP UNTUK GURU MENGGUNAKAN GOOGLE CLASSROOM

Babai gais! Doakan keselamatan, kesihatan & kesejahteraan untuk saya dan penyumbang video-video ni ye... Take care. Assalamualaikum...

Nota kaki : Tidak semua orang gembira dengan kejayaan kita... Tidak semua orang sedih dengan kegagalan kita. 

2 comments: