Tutorial Aplikasi Popplet - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Wednesday, 18 March 2020

Tutorial Aplikasi Popplet


Assalamualaikum gais!

Amacam hari ni duduk beku kat rumah? Best kan, makan, tido, tengok tv, makan balik... Hahahaha... Takpe la, demi menjaga keselematan dan kesihatan, duduk je la kat rumah ye... Jangan kemana-mana. Patuhi arahan. Hadkan pergerakkan nak ke sana ke sini, kita bertenang dalam rumah dulu... Hehe...

Okay la, dari takde nak buat apa tu, jom kita explore satu apps ni which is Popplet. Apps ni sesuai untuk murid nak hasilkan peta minda secara berkumpulan mahupun individu secara atas talian. Very simple! Try la... Satu akaun boleh cipta 5 peta minda secara percuma!

Cara-caranya...

1) Pergi ke popplet.com

2) Pilih Log In - Sign Up 
Daftarkan diri anda terlebih dahulu. Sebelum tu jangan lupa Allow Flash Player ye... Kalau ada masalah nak sign up atau login, klik kat Trouble Signing In

3) Dah boleh mencipta Peta Minda... Mulakan dengan masuk tajuk... Kemudian, boleh masukkan gambar, maklumat dll. Bukan setakat ni je, boleh kembangkan lagi peta minda tu. Drag je untuk tambah lagi popple untuk dijadikan sub-info...


Contoh Popplet sedia ada.

4) Boleh add collaborator... So, maknanya benda ni boleh dibuat bersama-sama di PC/tab masing-masing...


5) Bila dah siap, boleh save dalam bentuk JPG.

Warning : Tak tau kenapa saya asyik ter logout je dari apps tu. Isk... Saya guna web version. Asyik ter logout sendiri. Kalau korang nak try, boleh try guna browser Firefox / Chrome... Tak pasti apa masalahnya, asyik logout login je laa haa... Iskk... Haritu try ok je... Haihhh... Korang try la, tak pasti samada masalah ni berpunca dari laptop saya ke atau memang dari aplikasi tu sendiri...

Sekian sahaja perkongsian untuk kali ini... Take care, gais! Bye!~

Nota kaki : Sometimes we feel that all doors are closed in out life but all closed doors may not be locked they may be waiting for a gentle push... and that push is called "DOA''.

1 comment:

  1. Hello cg. I have the same problem bila guna web version.

    ReplyDelete