Teks Bold, Italic & Cursive Dalam Google Form & Facebook dll - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Saturday, 2 May 2020

Teks Bold, Italic & Cursive Dalam Google Form & Facebook dll


Salam Ramadhan dear readers & followers!

Benarlah ilmu itu mesti dicari... Dan bila dah berilmu jangan lupa lupa diri. Stay humble... Bak kata orang, langit tak perlu menjelaskan dirinya tinggi... Gituhhhh!~

Alhamdulillah, baru ni saya dapat ilmu baru dari seorang rakan, Cikgu Siti Hafiza Shamsuddin... See! Saya pun belajar dari orang lain tau! Jangan ingat saya tau semua. No! Saya pun cari ilmu gak, sama je macam korang... 😊

Selama ni terfikir juga macam mana nak buat tulisan bold & italic kat dalam Google Form. Maklum la... Kita create soalan untuk budak-budak, memang bagus kalau ada perkataan dalam Bold. Ada penegasan! Kann... Dah jumpa cara. Alhamdulillah. Thank you, Fiza... Bukan setakat bold dan italic sahaja, ada macam-macam font lagi kat web ni. Seronok kita! Heheee... 

Ada 2 kotak kiri dan kanan, taip di sebelah kiri dan sebelah kanan, korang copy dan paste la kat Google Form korang tu ye... Actually bukan limit kat Google Form sahaja, boleh guna kat mana-mana, Whatsapp, Facebook, Instagram, Telegram dll... 

Kita biasa tengok orang guna tulisan pelik-pelik kat Whatsapp, Telegram, Facebook, rupanya inilah caranya... Yayy! Pasni kita pun boleh buat tulisan berangkai, tulisan bold, tulisan tiny (kecil) dan macam-macam lagi! 😁


Tulisan Bold


2. https://lingojam.com/TinyTextGenerator

Tulisan kecil (tiny). Ada 3 saiz! Awesome!~


3. https://lingojam.com/CursiveTextGenerator

Cursive Writing... Cun! I loiiikeee...


4. https://lingojam.com/MirrorYourText

Haa... Yang ni boleh jadi aktiviti dengan murid-murid... Suruh dorang tulis balik apa korang tulis dengan menggunakan cermin. Gituhhh...


5. https://lingojam.com/RobotVoiceGenerator

Yang ni untuk tukar perkataan kepada suara robot... Hehe... Apa lagi, save audio file pastu send la kat murid korang kat Whatsapp ke apa ke... Haha...


6. https://lingojam.com/ItalicTextGenerator

Ni untuk dapatkan tulisan Italic.


7. https://lingojam.com/FancyTextGenerator

Yang ni fancy font! Wow!!!! Kakak sukaaaa... Hahah...


Yang ni hasil cubaan paste perkataan yang dah di bold kat Google Form. Menjadi gaissss! Hahaha... Jom kita buat lagi soalan... Ayuhh kita!


Sekian sahaja perkongsian kali ini... Semoga bermanfaat lebih-lebih lagi kepada rakan-rakan guru yang sedang giat menyediakan soalan di Google Form untuk murid-murid. Take care, gais. Assalamualaikum... 

Nota kaki : Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa dan harta tetapi Allah melihat kepada hati dan amal kalian. (H.R Muslim)

3 comments:

  1. Hello Puan...saya nak ikuti blog puan. Banyak info yang saya nampak kat sini.

    ReplyDelete
  2. Selamat petang puan,
    Terima kasih untuk kongsi maklumat. Ia sangat berguna. Moga Tuhan memberkati selalu.

    ReplyDelete
  3. tiny text generator, you can convert your regular font to a tiny or mini fonts with just one click. If you want to copy the generated tiny text, click on the copy button. It will be copied. Then you can paste it where you want.

    ReplyDelete