Tips Untuk Kekalkan Kualiti Gambar Yang Dihantar Melalui Telegram - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Tuesday, 19 May 2020

Tips Untuk Kekalkan Kualiti Gambar Yang Dihantar Melalui Telegram


Hai gais!

Assalamualaikum...

Medium komunikasi seperti Whatsapp & Telegram adalah sangat popular masa kini untuk kita berhubung antara satu dengan lain. Pelbagai dokumen, bahan dan gambar yang dihantar untuk pelbagai urusan harian saban hari. Sangat mudah!

Namun begitu, gambar-gambar yang dihantar menerusi Whatsapp & Telegram sebenarnya kurang berkualiti. Sama juga gambar-gambar yang di upload ke Facebook, walaupun nampak cantik kat FB, tapi hakikatnya bila kita download balik untuk print, memang jadi blur, kurang jelas... Pecah... Pada zahirnya nampak biasa, tapi bila nak print, memang akan nampaklah pixel gambar dan kualiti yang kurang baik sebab gambar dah di compress & resolusi telah dikurangkan.

Baik... ada cara kita nak kekalkan kualiti gambar seperti asal. Caranya adalah dengan menggunakan teknik yang dikongsikan dibawah. Yang ni penting terutama untuk yang nak menempah banner ke, yang memerlukan kerja-kerja pembikinan beresolusi tinggi... Haa gituhh...

Macam mana caranya?

1) Buka chat kat Telegram macam biasa. Klik kat icon PAPER CLIP tu...



2) Pilih FILE (Biasa kita akan pilih PHOTO or VIDEO)


3) Pilih gambar yang nak dihantar. Klik SEND. Done! Siap... Penerima akan terima dalam bentuk fail seperti ini... :)


Dengan cara menghantar gambar menggunakan kaedah ini, kualiti gambar dapat dikekalkan. Kalau tidak, gambar akan di compress, kat phone memang nampak ok, tapi akan jadi blur, kabur, bila nak di print. Hihi...

Actually untuk Whatsapp pun ada kaedahnya. Tapi saya macam malas pulak nak buat tutorialnya... Bhahaha... Sebab ada dua versi berbeza untuk Android dan IOS. Korang guna Telegram je lahhhh... hokay! Haha.

Semoga simple tips ni bermanfaat. Take care, gais. Assalamualaikum... :)

Nota kaki: Sabar adalah apabila hati tidak meratap dan mulut tidak mengeluh.

No comments:

Post a comment