Aplikasi Dadu Online - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Tuesday, 13 October 2020

Aplikasi Dadu Online



Halluuu gais... 


Baru-baru ni saya ternampak beberapa orang guru yang berkongsi aktiviti PdP mereka bersama murid-murid menggunakan dadu... Ada yang buat dadu sendiri dengan kotak, ada yang beli di kedai Eco... Ada cikgu yang guna dadu macam soft toy tu... Macam-macam... Oleh kerana saya sangat teruja nak laksanakan PdP menggunakan dadu ni, saya pun mencari-cari alternatif memandangkan memang tak sabar dah, tak boleh tahan keinginan nak main dengan murid-murid sambil belajar...  Jadi saya berhajat nak cuba guna dadu virtual ni dulu... Online jahhh... Nampak tak? Cikgu yang over! Haha... 


Saya memang suka benda-benda macam ni. Suka tengok murid-murid excited main sambil belajar. InsyaAllah saya akan ambil idea rakan-rakan guru yang lain untuk diaplikasikan dalam kelas sendiri... 


Okay, hasil carian saya... Ni antara aplikasi dadu online yang boleh digunakan tanpa download... Macam-macam dadu hadoo! Pegi je kat website, terus boleh guna dadunya.... Awesome!


😎 Dadu Warna (Online Virtual Colour Dice)

https://dice.virtuworld.net/colors/


😄 Dadu Emoji ( Online Virtual Emotion Dice)

https://dice.virtuworld.net/emotions/


😁 Dadu Nombor (Number Dice)

https://dice.virtuworld.net/


😍 Dadu Nombor (Ada bunyi)

https://www.online-stopwatch.com/chance-games/roll-a-dice/


😉 Duit syiling (Coin Flip)

https://freeonlinedice.com/


😊 Dadu Heksagon 

https://www.teachstarter.com/us/widget/dice-roller-us/



Okay gais, jom kita ceriakan anak-anak didik kita dengan game ni... Jom tengok macam mana rakan-rakan guru kita ni menggunakan dadu dalam PdP mereka... Memang best! Yay!~


BACA PERKONGSIAN IDEA AKTIVITI PDP MENGGUNAKAN DADU


 Apa pun, jangan lupa patuhi SOP tauuuu... Take care, gais... Babai... 💗


Nota kaki : Quality is not an act, it's a habit!

No comments:

Post a comment