Aplikasi Untuk Editing Animasi / Video - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Friday, 9 August 2019

Aplikasi Untuk Editing Animasi / Video




Assalamualaikum gais!

Berikut adalah aplikasi-aplikasi yang boleh digunakan untuk mengedit final projek animasi agar menjadi suatu video yang lengkap dengan voice over, bunyi latar, pergerakkan, pertukaran scene dll... Ilmu ni saya dapat dari Cikgu Ayu. Sebelum ni saya dah pernah share satu post berkaitan animasi ni, so ni sambungannya ya... Hehe... 


Ni antara apps yang dicadangkan untuk finalize kan hasil projek animasi korang. Aplikasi-aplikasi ni bukan sahaja sesuai untuk mengedit hasil animasi tetapi juga untuk menghasilkan video-video montaj dsb. Boleh try hokayy!

>>> Sony Vegas


>>> Video Scape

>>> Wondershare Filmora

>>> Cyberlink Power Director


>>> Sound Editor


Sedikit tips tambahan dari Cikgu Ayu, SK Sg. Rokam, Ipoh, untuk pertandingan animasi, anda disarankan untuk mengambil sumber lagu/bunyi yang percuma. Senang cerita, semua bahan yang diambil & digunakan dalam video animasi tu perlu bebas dari hak cipta. Since Cikgu ni sangat minat dengan animasi, jadi tak hairanlah memang setiap tahun sekolah dia masuk bertanding untuk Digital Story Telling (DST)... Syabas, Ayu! Keep inspiring us! 💓

Okay, semoga bermanfaat! Assalamualaikum...


Nota kaki : People say you're going the wrong way when it's simply a way of your own. - Angelina Jolie

No comments:

Post a comment