Cara Masukkan Kuiz Google Form Dalam Google Classroom - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Monday, 23 March 2020

Cara Masukkan Kuiz Google Form Dalam Google Classroom


Assalamualaikum gais!

Apa khabar semua? Okay hari ni saya nak share bahan yang dikongsikan oleh rakan saya, Cikgu Mohd. Ariff Bin Badarudin dari SMK Indahpura (1), Kulai, Johor. Cuti-cuti ni banyak masa dia mengadap laptop sediakan panduan-panduan ringkas seperti ini. Alhamdulillah, semoga Cik Ariff diberikan kesihatan yang baik agar dapat terus berkongsi ilmu dengan rakan guru semua... Aamiin... 

Cikgu Ariff berkongsi tutorial untuk membina kuiz mudah untuk soalan objektif dan setelah soalan siap, boleh di pautkan terus dalam Google Classroom masing-masing. So, kat sini ada 2 ilmu sebenarnya, pertama, cara nak bina kuiz mudah dan kedua adalah cara bagaimana korang boleh share soalan kuiz yang dibina kat dalam Google Classroom... Jom tengok macam mana kaedahnya...

















Okay, dah siap masukkan dalam Google Classroom, jangan lupa invite students korang masuk kelas korang tu ye... Berikan Class Code kepada mereka! 

Dia punya panduan kemain detail... Huhu... Sangat mudah nak difahami dan diikuti... Jadi, cikgu-cikgu yang dah siap buat soalan kat Google Form, bolehlah masukkan soalan-soalan tu semua kat dalam Google Classroom masing-masing untuk digunakan oleh anak murid korang ye. Terima kasih, Cikgu Ariff! Semoga ilmu yang dikongsikan menjadi saham akhirat... InsyaAllah...

Okay la... Please stay at home. Sama-sama kita berusaha untuk memutuskan rantaian penyebaran COVID19. Take care, everyone! Assalamualaikum... 💖

Nota kaki : Saat kita melibatkan Allah dalam setiap keinginan, pasti tidak ada yang tidak mungkin untuk diraih...

7 comments:

  1. Link dr Google form mcmne nk buka kunci dia eh. Sbb link yg sya buat jd kena minta permission pulak

    ReplyDelete
  2. SALAM....Terima kasih kerana berkongsi ilmu. tak berapa nak tangkap...tapi sangat membantu.

    ReplyDelete
  3. Hi, Ada cara tak kita nak gunakan Goggle Form yang rakan kita sediakan? Langkah ii penting untuk kita detect markah pelajar kita sendiri. Terima kasih

    ReplyDelete
  4. https://www.raihanjalaludin.com/2020/04/cara-untuk-membenarkan-orang-lain-copy.html?m=1

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..tentang google form ni..bila kita da siap semua soalan kita nak save gi kat mana aa?
    Then bila da save nak buat soalan untuk kelas lain mcm mana pula. Saya main explore ja td...masih x reti benda ni.

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum puan, sekadar nk pencerahan sy nk rujuk mana jika sy ada id GC murid2 saya masukkan satu persatu tapi sayang murid2 x bleh excess sbb password mereka dh expired... mohon tolong
    Sbb guru yang incharge tidak membantu

    ReplyDelete
  7. sebelum baca nota dari cikgu saya trial and error sendiri..tetapi malangnya bila saya tengok murid yang cuba tu..tiada markah dan kosong je google form tu...nanti saya cuba pula cara cikgu raihan..terimakasih banyak banyak

    ReplyDelete