Cara Masukkan Kuiz Google Form Dalam Google Classroom - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Monday, 23 March 2020

Cara Masukkan Kuiz Google Form Dalam Google Classroom


Assalamualaikum gais!

Apa khabar semua? Okay hari ni saya nak share bahan yang dikongsikan oleh rakan saya, Cikgu Mohd. Ariff Bin Badarudin dari SMK Indahpura (1), Kulai, Johor. Cuti-cuti ni banyak masa dia mengadap laptop sediakan panduan-panduan ringkas seperti ini. Alhamdulillah, semoga Cik Ariff diberikan kesihatan yang baik agar dapat terus berkongsi ilmu dengan rakan guru semua... Aamiin... 

Cikgu Ariff berkongsi tutorial untuk membina kuiz mudah untuk soalan objektif dan setelah soalan siap, boleh di pautkan terus dalam Google Classroom masing-masing. So, kat sini ada 2 ilmu sebenarnya, pertama, cara nak bina kuiz mudah dan kedua adalah cara bagaimana korang boleh share soalan kuiz yang dibina kat dalam Google Classroom... Jom tengok macam mana kaedahnya...

















Okay, dah siap masukkan dalam Google Classroom, jangan lupa invite students korang masuk kelas korang tu ye... Berikan Class Code kepada mereka! 

Dia punya panduan kemain detail... Huhu... Sangat mudah nak difahami dan diikuti... Jadi, cikgu-cikgu yang dah siap buat soalan kat Google Form, bolehlah masukkan soalan-soalan tu semua kat dalam Google Classroom masing-masing untuk digunakan oleh anak murid korang ye. Terima kasih, Cikgu Ariff! Semoga ilmu yang dikongsikan menjadi saham akhirat... InsyaAllah...

Okay la... Please stay at home. Sama-sama kita berusaha untuk memutuskan rantaian penyebaran COVID19. Take care, everyone! Assalamualaikum... 💖

Nota kaki : Saat kita melibatkan Allah dalam setiap keinginan, pasti tidak ada yang tidak mungkin untuk diraih...

1 comment:

  1. Link dr Google form mcmne nk buka kunci dia eh. Sbb link yg sya buat jd kena minta permission pulak

    ReplyDelete