Koleksi Kuiz Google Form Bahasa Inggeris - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Saturday, 21 March 2020

Koleksi Kuiz Google Form Bahasa Inggeris


Assalamualaikum...

Hai gais! Day 4 kat dalam rumah macam erghhhh... Stress! Asyik masuk keluar dapur je la haaa... Haha... Masak, makan, masak, makan... 

Tapi okay la, ada la masa nak mengadap laptop bina soalan. Alhamdulillah, sempat membina beberapa set soalan hari ni. Since ramai plak yang PM excited beritahu mereka dah berjaya bina soalan menggunakan tutorial yang saya kongsikan sebelum ni, I was like very happy. Syukur sangat, ilmu dah tersebar & dimanfaatkan oleh rakan-rakan guru. Semoga ada pahala untuk saya... Aamiin...

Rakan-rakan saya dalam Group Super Teacher GST ni dok giat berkongsi link yang mana saya rasa benda ni sangat baik untuk diamalkan. Yela, tak la terbeban sangat nak bina banyak-banyak soalan kan... Sorang tolong cover untuk tahun 4, sorang buat untuk UPSR, Grammar... Last-last bila dikumpul, ada banyak set jadinya... Kan best macam ni! Hehe... 

Okay... Ni antara link yang korang boleh kongsikan kat murid-murid korang sementara tengah cuti Perintah Kawalan Pergerakan ni, memang sesuai sangatlah soalan macam ni di jadikan sebagai backup untuk PdP kita... Nak pegi sekolah tak dapat, So, ni je cara termudah untuk korang assign soalan kat murid-murid untuk jawab. Dorang boleh jawab guna phone je... More like self access learning la sebab once mereka dah jawab, mereka akan dapat point & boleh semak jawapan mereka betul atau salah... 

Ni antara yang dah siap... Yang berminat, silakan copy paste link dalam group Whatsapp kelas korang... Anyway, saya akan update jika ada lagi set soalan yang lain... InsyaAllah. So, jangan lupa sentiasa follow rapat post ni... Gituhhh! Bhahahaha... 


English Year 4 - Unit 4 (Celebration)

English Year 4 - Unit 3 (In the Past)

Grammar - Adverbs of Frequency

Grammar - Simple Past Tense
https://forms.gle/PZGYY3zm2vhewZk98

Grammar - Preposition in, on, under
https://forms.gle/PCesahRXtjSrLQWv7

English Year 1 - Colours
https://forms.gle/pdbpcfhg7BAtaP2CA

English Year 1 - Numbers
https://forms.gle/gQpffmhMnDgXaQ6RA

English Year 1 - What's This?
https://forms.gle/BGDihEJJeEq3EQhL9

English Year 1 - Shapes
https://forms.gle/S4i4PxJXba34Qahy7

English Year 1 - Spelling
https://forms.gle/LAewoQsW7g2eH1c77

English Year 1 - in, on, under
https://forms.gle/LkL4k9b96vamAzWo8

English Year 1 – Pets World (in, on, under)

https://forms.gle/bdTxHT49LmHPPnNd9

English Year 1 – Pets World (Numbers)

https://forms.gle/CrvcjByWGttBYqKr9

English Year 1 – Pets World (Plants)

https://forms.gle/RqqCz4i8YRkBLpf28

English Year 1 – Pets World (Likes/Dislikes)

https://forms.gle/coNRizYnHSubVgMW7

English Year 1 – Pets World (Riddles)

https://forms.gle/4sc3rLuxSgKwzsWu7


Singular & Plural Nouns
http://gg.gg/ticefizasingplural

Interrogative Pronouns
http://gg.gg/ticefizainterrogative

Pronouns
http://gg.gg/ticefizapronouns

Conjunction
http://gg.gg/ticefizaconjunction

Modals (Upper Intermediate Level)
http://gg.gg/ticefizamodals


Year 4 Unit 1
https://forms.gle/tjB3a5jaVRYzozFa7

Year 4 - Unit 2
https://forms.gle/KpXwVocq58UpGhk48


Synonym (Year 4-6) 
https://forms.gle/GxxQvVyTYjY4pxzL9


Quiz 1 - UPSR

Quiz 2 - UPSR 
https://forms.gle/QacrwsYVd8kSBmfG9

Quiz 3 - Vocabulary
https://forms.gle/VCGVUWX28c2DBuJj7

Quiz 4 - Countable & Uncountable Nouns
https://forms.gle/QAjNyghGdhmmPEq4A

Quiz 5 - Occupation
https://forms.gle/JcycUNuP7iwBZYd58

Quiz 6 - Spelling
https://forms.gle/8uQsFqrAdzoTTwVp9

Quiz 7 - English Year 4 (In The Past)
https://forms.gle/M8D7DGtpiVhTW9Kk7

Teacher Nor Idayu, SK Kuala Tahan, Pahang

English Language Comprehension 013 (Question 12-15) Vol 1
https://forms.gle/xjn3xrtn1QZgdrkq5

English Language Comprehension 013 (Question 12-15) Vol 2
https://forms.gle/bq7nAvSP2aMtfDSL7

Nak belajar buat kuiz sendiri? Nah baca TUTORIAL MEMBINA KUIZ MENGGUNAKAN GOOGLE FORM

Semoga bahan-bahan ni bermanfaat untuk anak murid kita... Doakan kesejahteraan, keselamatan , kesihatan & kebahagiaan buat kami ya... Andai ada kesilapan dalam soalan yang dibina, mohon maklumkan... Andai ada yang nak berkongsi link soalan, boleh share kat ruangan komen / PM saya untuk saya masukkan ke dalam post ini, agar soalan-soalan tersebut dapat dimanfaatkan oleh guru-guru / murid-murid lain.

Sekian dari saya... Assalamualaikum... #StayAtHome

Nota kaki : Kindness is the language which the deaf can hear and the blind can see. 

11 comments:

  1. tq cikgu raihan
    Saya try copy link url latihan tu tapi tak boleh cikgu

    ReplyDelete
  2. Assalam. Sya try copy link tp xboleh la...

    ReplyDelete
  3. Boleh copy link blog & share. https://www.raihanjalaludin.com/2020/03/koleksi-kuiz-google-form-bahasa-inggeris.html?m=1

    ReplyDelete
  4. cikgu saya minta izin utk share link dalam classwork saya boleh ke?

    ReplyDelete
  5. Thank you so much teacher.Appreciate it so much .

    ReplyDelete
  6. Maaf saya nak bertanya cikgu. Kalau tugasan diberi dalam bentuk kuiz macam ni, jadi guru hnya perlu hantar kpda murid sahaja lah kan? Tak perlu minta mereka hntar semula pada guru untuk guru semak dan sebagainya? Ke saya salah?

    Maaf cikgu, saya guru ganti utk yg prtama kali dan hadap situasi cov-19 ni. Mohon beri tunjuk ajar.

    ReplyDelete
  7. Ya.. self access learning. Markah dah tersedia setiap kali murid habis menjawab.

    ReplyDelete
  8. teacher,boleh tak nak minta izin nak ambik bahan2 dlm google form and then create again,sb nak tgk jumlah murid yg respon?

    ReplyDelete
  9. Salam cikgu. Terima kasih banyak2. Cuma kalau boleh saya mohon nak make a copy sebab nak tgk jumlah response pelajar.kalau cikgu boleh edit and allow to make a copy. Terima kasih sangat

    ReplyDelete