Cara Penggunaan Google Form - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Friday, 21 February 2020

Cara Penggunaan Google Form


Hai gais! Assalamualaikum...

Penggunaan Google Form memang sudah tidak asing lagi di sekolah mahupun di pejabat-pejabat sekarang ni... Memang sangat mudah digunakan terutama apabila melibatkan pengumpulan data. Ini merupakan salah satu sebab yang membuatkan ianya semakin popular masa kini. Apa tidaknya, nak isi borang tak perlukan pen dan kertas dah... Hanya isi di telefon sahaja dan semua maklumat yang diperlukan siap terkumpul!

Walau bagaimana pun, untuk menyediakan borang atas talian Google Form ini, korang kena la ada ilmunya... Kalau tidak macam mana nak buat borang tu kan... Haaa... Bila dah ada borang, baru ler boleh nak kongsikan link untuk orang lain isikan maklumat. Baiklah, hari ni saya sangat bersyukur bila ada sahabat yang sudi berkongsi Modul Google Form yang bagi saya tersangatlah lengkap dan mudah untuk difahami. Sangat-sangat sesuai untuk korang yang level beginner dan intermediate untuk mendalami cara nak membina item kat Google Form ni... Terima kasih, Khairil Firmansyah B. Anuar! Semoga terus cemerlang menghasilkan modul-modul yang bermanfaat... InsyaAllah...


Google Form ni bukan setakat nak jadikan borang je tau, boleh jadikan quiz jugak... Boleh baca post-post saya yang terdahulu tentang Google Form...





Semoga ilmu yang dikongsikan ini bermanfaat untuk kita semua. Jangan lupa doakan kesihatan & kebahagiaan untuk saya ya... Semoga kita semua dalam rahmat Allah senantiasa, insyaAllah... Take care, gais! Babai... :)

Nota kaki : Di setiap kegelapan, pasti ada setitik terang... Di setiap doa, selalu ada jawapan... Di setiap kesusahan, pasti ada kemudahan... Di setiap ketidakmungkinan, selalu ada keajaiban... Maka bertahan & bersabarlah... 😔

No comments:

Post a comment