Online Games (Vocabulary, Grammar, Reading etc) - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Sunday, 9 August 2020

Online Games (Vocabulary, Grammar, Reading etc)

Hai gais! 

Assalamualaikum... Memandangkan sekarang ni jadual waktu dah tak sama seperti sebelum ni, saya merasakan aktiviti-aktiviti tambahan di rumah seperti projek, online games / quizzes dan lain-lain amat membantu murid-murid untuk memantapkan lagi pengetahuan mereka tentang satu-satu tajuk. 

Untuk maklumat tentang blended learning, boleh baca kat sini... https://www.teachthought.com/learning/12-types-of-blended-learning/  

Ni antara laman web yang saya jumpa, mengandungi pelbagai interactive games yang super duper awesome. Okay lah, boleh guna dengan murid-murid. At least tak perlu nak fikir buat game sendiri kan... Boleh guna jer yang sedia ada macam ni. Cikgu-cikgu yang rajin boleh la cuba create game sendiri, tapi saya yakin, nak bina games bukanlah mudah... Maklumlah, nak fikir tentang content lagi, design, macam-macam... Agak rumit, tapi kalau minat, yang susah akan jadi mudah! Kann... Hehe...

Baiklah... Dalam link di bawah mengandungi sub-link untuk pelbagai tajuk. Boleh beri sub-link kepada murid untuk menjawab mengikut tajuk yang dikehendaki. Serius banyak gilerrr games! Seronok hari ni dapat jumpa link yang banyak ni... Lepas ni nanti boleh pilih jer yang mana sesuai untuk beri kat murid. Jangan beri link ni tau, sebaiknya cikgu-cikgu klik dulu link yang saya berikan ni dan pilih dulu tajuk yang dikehendaki... Sebab dalam link-link yang saya senaraikan ni, ada banyak lagi sub-link untuk pelbagai tajuk... Dah siap pilih game, boleh share link tu dengan murid. 

1. https://www.eslgamesplus.com/sentence-monkey/

2. https://www.eslgamesplus.com/pirate-games/

3. https://www.eslgamesplus.com/classroom-games/

4. https://www.eslgamesplus.com/memory-games/

5. https://www.eslgamesplus.com/crocodile-games/

6. https://www.eslgamesplus.com/spelling-games/

7. https://www.eslgamesplus.com/esl-kindergarten-learning-videos/

8. https://www.eslgamesplus.com/interactive-crossword-puzzles/

9. https://www.eslgamesplus.com/mobile-games/

10. https://www.eslgamesplus.com/connector-games/

11. https://www.kizphonics.com/phonics-program/preschool/

12. http://www.eslgamesworld.com/GrammarGames.html

13. http://www.eslgamesworld.com/ClassroomGames.html

14. http://www.eslgamesworld.com/VocabularyGames.html

15. http://www.eslgamesworld.com/members/games/pronunciation/index.html

16. https://www.fredisalearns.com/english-courses/

17. https://math4children.com/games.html

18. https://www.englishclub.com/esl-games/

19.https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/activities-for-learners/?skill=grammar%2clistening%2cpronunciation%2creading%2cspeaking%2cvocabulary%2cwriting&level=basic%2cindependent%2cproficient&time=00-05-mins%2c05-10-mins%2c10%2b-mins&rows=12

Yang ni CEFR

20. https://www.gamestolearnenglish.com/

21. https://www.vocabulary.co.il/english-language-games/

22. https://learnenglishkids.britishcouncil.org/fun-games

23. https://pbskids.org/games/

24. https://asia.cbeebies.com/games/

25. https://www.kiloo.com/en/kids-games/

Okay, sekian sahaja perkongsian untuk kali ini. Semoga perkongsian ini bermanfaat dan sedikit sebanyak dapat membantu murid-murid dalam menjalankan self learning di rumah. Paparan lebih baik pada komputer, tapi kat phone pun boleh juga... Kena scroll kiri kanan atas bawah... :) Take care, semua! Jangan lupa doakan saya ya... Assalamualaikum... 

Nota kaki : Terlalu banyak dongeng yang dicipta dalam kehidupan ini sehinggakan manusia sulit membezakan yang mana asli yang mana palsu.

1 comment:

  1. I haven’t any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. Freebet

    ReplyDelete