Cadangan Aktiviti HIP (Highly Immersive Programme) Secara Online - Raihan Jalaludin's Blog

Latest

Sunday, 9 August 2020

Cadangan Aktiviti HIP (Highly Immersive Programme) Secara Online

Assalamualaikum gais!

Hai semua... Macam mana perjalanan program HIP (Highly Immersive Programme) kat sekolah korang? Baru-baru ni saya dihubungi oleh seorang guru yang minta saya kongsikan cadangan program-program HIP yang boleh dijalankan walaupun dalam keadaan kita sekarang ni yang perlu akur dengan SOP dan juga mengamalkan new normal. Yes, dalam keadaan sekarang ni, rasanya yang paling sesuai adalah aktiviti secara atas talian... Tidak dinafikan bila menjalankan aktiviti secara atas talian, memang ada banyak kekangan juga... Tapi apa pun, kita cuba jer yang terbaik hokayyy... Berdoa agar semuanya dipermudahkan... InsyaAllah...

Berikut adalah antara aktiviti yang saya rasakan boleh untuk dijalankan sebagai aktiviti HIP (Highly Immersive Programme). 

1. Menggunakan online worksheets. (Lembaran Online)

Boleh rujuk post yang terdahulu... CARA MENUKAR LEMBARAN KERJA BERTULIS KEPADA LEMBARAN KERJA BERCETAK.

2. Aktiviti Book Review (menggunakan Google Form untuk mengumpul data)

Boleh ambil template Google Form Book Review dari post saya yang terdahulu. AKTIVITI READING RESPONSE

3. Aktiviti Movie Review (menggunakan Google Form untuk mengumpul data)

Boleh guna template Aktiviti Reading Response... Cuma edit form berkenaan untuk jadikan ia sesuai untuk Movie Review.

4. Mencipta poster untuk acara / kempen / Book Review / Movie Review dll menggunakan online apps seperti Canva, Google Slides, PicArts dll.

https://www.raihanjalaludin.com/2020/07/cara-buat-poster-dengan-canva.html

5. Mencipta komik online menggunakan Google Slides, aplikasi membina komik...

6. Aktiviti penulisan email

7. Kuiz Online - Kahoot / Quizalize / Quizizz etc

https://www.raihanjalaludin.com/2016/09/tutorial-quizizz.html

https://www.raihanjalaludin.com/2020/03/tutorial-aplikasi-quizalize.html

8. Story telling / public speaking / book review / movie review / poem recitation - menggunakan Google Meet atau rakaman dihantar menerusi Telegram

9. Kelas Online - Menggunakan Google Meet

https://www.raihanjalaludin.com/2020/04/panduan-lengkap-google-meet.html

10. Forum / Discussion - Google Classroom

https://www.raihanjalaludin.com/2020/07/nota-panduan-google-classroom.html

11. Singing Competition - menggunakan Google Meet / Telegram

12. Menghasilkan video ringkas tentang How To.... / Tips / etc (Menggunakan aplikasi seperti Kinemaster, Tiktok, iMovie etc)

13. Penghasilan buku skrap pelbagai tajuk.

14. Online Games

https://www.raihanjalaludin.com/2020/04/aktiviti-pkp-fasa-3-english-games.html

https://www.raihanjalaludin.com/2020/08/online-games-vocabulary-grammar-reading.html

15. Projek - Online Greeting cards, posters, leaflets, scrapbooks, mini book, etc

https://www.raihanjalaludin.com/2019/07/cara-membuat-buku-mini-6-mukasurat.html

https://www.raihanjalaludin.com/2020/05/kad-ucapan-digital-percuma.html

16. Menulis Poem Ciptaan sendiri.

Saya yakin ada banyak lagi aktiviti menarik. Boleh kongsikan kat ruangan komen ya. Semoga perkongsian ini membantu rakan-rakan guru yang mungkin sedang mencari idea untuk menjalankan aktiviti HIP dalam keadaan yang terhad seperti sekarang. Harap tak la sampai nak kena PKP semula kan... Huhu...

Good luck, gais! Doakan saya... pleaseeeee... Doakan kebahagiaan, kesihatan dan kesejahteraan saya. Saya mengharapkan doa orang lain kerana kita tak tahu doa siapa yang akan diangkat oleh Allah SWT. Thanks, gais! Babai... 💗

Nota kaki : Kepercayaan diperoleh bukan dengan banyaknya perkataan, melainkan kesesuaian antara perkataan dan perbuatan. 

No comments:

Post a comment